Raspisan konkurs za idejno rešenje spomenika Diani Budisavljević u Beogradu 1Foto: BETAPHOTO/ EMIL VAS

Grad Beograd i Istorijski arhiv grada danas su u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, raspisali otvoreni konkurs za idejno rešenje izgleda javnog spomen-obeležja Diani Budisavljević u glavnom gradu Srbije.

Kako prenosi Beoinfo, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kazao je da se spomenik podiže u okviru Parka Diane Budisavljević, koji se nalazi na Savskom keju, uz Karađorđevu ulicu, na potezu Brankov most-Beton hala.

On je istakao da se konkursom od umetnika traži da predložena rešenja spomen obeležja budu „originalna, estetski primerena liku i delu Diane Budisavljević“.

„Likovni izraz javnog spomen obeležja bi trebalo da koncepcijski i vizuelno jasno upućuje na simboliku dela Diane Budisavljević, ali i sveukupno da daje specifičan ton i ambijentalnu sliku celokupnog prostora parka koji i nosi ime Diane Budisavljević. Predložena rešenja bi trebalo i da doprinesu povećanju atraktivnosti predmetnog prostora u smislu eksplicitnog kulturnog dijaloga sa korisnicima prostora“, rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, rok za predaju radova je 21. septembar 2021. godine.

Budisavljević je tokom Drugog svetskog rata spasila preko 12.000 dece iz logora u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Diana Obekser rodjena je u Austriji, u gradu Insbruku, a pre udaje za svog supruga, doktora Julija Budisavljevića, radila je kao medicinska sestra.

U vreme svojih akcija, koje je pokrenula 1941. nakon što je saznala za torturu dece, Diana je počela da vodi dnevnik o spašavanju dece iz nacističkih logora.

Pretprošle godine film „Dnevnik Diane Budisavljević“, bio je apsolutni pobednik Pulskog filmskog festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari