Obilazak Beogradske tvrđave od sada moguć i virtuelnim putem 1Foto: Screenshot/Beogradska tvrđava-virtuelna tura

Svaki građanin može virtuelno da poseti Beogradsku tvrđavu putem 3D ture koja je postavljena na sajt tvrđave. Tura je obogaćena zanimljivim informacijama za svaki objekat na šest jezika i pogledom od 360 stepeni.

Turi se može pristupiti preko računara ili pametnog telefona putem ovog linka, naveli su organizatori na konferenciji održanoj u Kuli Nebojša. Prilagođena je svim pretraživačima, a njen sadržaj je osim srpskog, dostupan i na nemačkom, ruskom, turskom, kineskom i engleskom jeziku.

Ovi jezici su izabrani jer turisti koji posećuju Srbiju i Beogradsku tvrđavu najčešće dolaze upravo iz ovih zemalja. Kako su informacije o popisanim objektima pored pisane, dostupne i u audio formi, vodilo se računa da spikeri koji čitaju tekst budu zaista profesionalni.

Za turu je izabrano 35 spomenika, a posetilac sam bira od kog će krenuti i koliko će se na kom spomeniku zadržati. Spomenici su podeljeni u tri grupe: Park Kalemegdan, Gornji i Donji grad. Uz propratne informacije, neki od njih obogaćeni su i kratkim filmovima sa još zanimljivih informacija.

Ukoliko im se neki spomenik posebno dopadne, građani mogu da ga kadriraju i „fotografišu“, a tu fotografiju sačuvaju ili podele na društvenim mrežama. Iz Javnog preduzeća „Beogradska tvrđava“ navode da će svaka zabeležena fotografija automatski imati njihov logo u uglu kako se ne bi narušila autorska prava svih koji su učestvovali u projektu.

Za obilazak 60 hektara na koliko se prostiru sve znamenitosti Beogradske tvrđave, potrebno je oko dva sata, mada virtuelni posetioci naravno ne moraju da u šetnji provedu toliko vremena ako ne žele, već mogu birati samo ono što ih zanima.

Obilazak Beogradske tvrđave od sada moguć i virtuelnim putem 2
Foto: D.J.

Vesna Vlatković, samostalni saradnik za informisanje Beogradske tvrđave, ističe da je ovaj projekat posebno značajan i za osobe sa invaliditetom koje će sada imati mogućnost da vide sve istorijske znamenitosti tvrđave.

Čak i oni koji su posetili Beogradsku tvrđavu imaju mogućnost da čuju zanimljivosti koje možda nisu znali, dodala je Vlatković, ali i istakla da će ovaj projekat privući nove domaće i strane posetioce.

„Osobe koje su dislocirane ili osobe sa invaliditetom, kao i svi koji iz fotelje požele da obilaze Beogradsku tvrđavu i Kalemegdan sigurno će uživati u našoj virtuelnoj turi. Sasvim sigurno je i da će se ovim projektom znatno povećati i broj posetilaca i vidljivost Beograda i Srbije na turističkoj mapi sveta“, rekla je Vesna Vlatković.

Izradu projekta pomoglo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a njegovu realizaciju sprovela je firma Go2Tech d.o.o. iz Beograda.

Kako je objasnio Goran Gajić, vlasnik ove firme, panoramski prikaz sniman je preko drona što omogućava pregled cele Beogradske tvrđave i parka Kalemegdan. Tura lako može da se preusmerava, a spomenicima se može prići i videti ih u 3D dimenziji. Ako želite da vidite kako to izgleda, možete slediti ovaj link.

Obilazak Beogradske tvrđave od sada moguć i virtuelnim putem 3
Foto: D.J.

Ceo projekat odrađen je u 360 stepeni i dostupan je i u VR formatu, tako da svi građani koji imaju odgovarajuću opremu mogu da ga prate i u ovom vidu.

„Ovo je jedan profesionalan projekat koji se bavi kulturnim nasleđem. Vrlo je sveobuhvatan, a uspeli smo da ga realizujemo u skladu sa svetskim trendovima i tehnologijama, ali i da damo zanimljive činjenice. Takođe smo i mapirali sve objekte na tvrđavi putem Gugl koordinata, a kako su mape dostipne i za onlajn i za oflajn korišćenje olakšali smo dostupnost spomenicima u slučaju direktne posete Beogradskoj tvrđavi“, zaključio je Goran Gajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari