Šapić o navodima BIRN-a: Znam za snimak mesec dana, njime mi je prećeno da ne ulazim u ovo 1Foto: Beoinfo

„Da li je autentičan snimak, da li je montiran, treba da reaguju policija i tužilaštvo, ne znam šta su čekali do sada, pošto znam za snimak mesec dana. Njime mi je prećeno da ne ulazim u sve ovo, a nisu mogle da me zaustve ni ozbiljnije stvari“, rekao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

On je to naveo komentarišući snimak na kome se čuje šef njegovog kabineta Nenad Milanović kako nudi Kentakrtu da pristane na sporazumni raskid ugovora, a da će im zauzvrat namestiti buduću javnu nabavku.

Kako kaže Šapić, prvi put se desilo da neko optužuje državnog službenika koji hoće da zaštiti interese grada i države.

„Postavlja se pitanje namere tog čoveka, ukoliko je tačno, ja ne znam šta je on sa njima pričao, obećavao, ja samo znam šta su on i još desetine ljudi, jer s Kentkartom su vođeni razgovori nekoliko meseci, Nenad Milanović je meni doneo dokaze o malverzacijama, štetu koju grad ima. Šta je kome ko snimao, montirao, što nisu otišli u policiju. Uvlačeći sada kao turska država, ne nema veze ovo s Turcima, Turska je ozbiljna država. Ima veze sa tim Terzićem koji je nosilac posla, pre 15 godina je muljao s dopunama u Telekomu, optužen je da je prodavao lažne dopune. E taj čovek nam je kontrolisao sistem“, kaže gradonačelnik.

Šapić poručuje da će se tek videti šta je istinito i dodaje da ima podatke i da su mu ljudi rekli da sa njima ne ulazi u dogovore.

„Mi kad smo ušli shvatili smo da je ceo sistem lažan. Mene da spreči neki snimak, a ne znam da li je autentičan. Neću da kažem ni da jeste ili nije“, navodi Šapić i ponovo ne propušta priliku da pomene novinare N1 i Nove S u negativnom kontekstu.

„Ja samo znam kako izgleda popodne kad gledam prilog na Nova S ili N1, ne uvek, ali na Nova S u 95 posto, N1 u 85 posto slučajeva, ja znam tada da to nema veze s onim što se desilo. Zato mi spremamo junake doba našeg, imamo tri kamere koje snimaju, da pokažemo kako kad izmontirate izgleda prilog, a šta se desilo na ovoj konferenciji. Što više pričam o tome to su oprezniji, paze sada, puste deo integralan pa neće da seku“, ističe Šapić.

Kaže da smo u današnjim montažama mogli da vidimo svašta, „pa i Putina kako kleči“.

„Ako je neko prekršio zakon, bilo ko, njega niko štititi neće, zanimljivo da danas izalaze sa snimkom kada ja njih tri dana optužujem za ozbiljna krivična dela i gde oni ni na šta ne odgovaraju. Ovo treba da uđe u istoriju korupcije, da državni službenik namešta u inetersu države, a ne u svom. Ako je pokušavao, ako postoje dokazi i ako je autentičan. Ne znam šta ih je sprečavalo da predaju policiji, nego BIRN-u. BIRN je izgleda ovde policija“, objašnjava Šapić.

Na pitanje N1 zašto nije odgovorio BIRN-u, Šapić je rekao da „ne razgovara sa lažovima“.

„Što se tiče ove situacije, prvo nek se utvrdi autentičnost snimka. Ono za šta oni optužuju čoveka, a treba da vidimo da li je to autentično, ja prepoznajem njegov glas, ali on se s njima sastao preko 50 puta, ja ne znam da li je to montaža iz 50 sati li nije, nek to utvrde policija i tužilaštvo, ja sam samo rekao šta mi je nejasno, optužuju službenika da je hteo da zaštiti interes grada. Mene neće zaustaviti nikakav BIRN ni snimci, a pustmo tužilaštvo da reaguje i ustanovi šta je isitinito a šta nije“, kaže Šapić.

„Snimak može da se iseče i da to dobije drugu konotaciju. Neću da kažem da je to tako, ali neću da prihvatim apriori da je to što je tamo izrekao originalno rečeno. Ako jeste, policija i tužilaštvo da utvrde da li je bilo krivičnog dela i svako treba da ogovara“, dodaje gradonačelnik Beograda.

Više desetina kontrolora, koji rade za firmu „Kentkart“, izrazilo je nezadovoljstvo zbog odluke gradske vlasti da raskine ugovor sa tom kompanijom.

„Kontrolori rade u privatnoj firmi, a mi raskidamo ugovor s tom firmom jer su krali pare na štetu grada, nisu puno brinuli o tim kontrolorima. Izaći ćemo tim ljudima u susret, a oni treba da protestuju protiv svog šefa, pitajte kolika im je plata. Mi obavezu nemamo, ali imamo dobru nameru i svima će biti ponuđeno, koliko će ostati ne mogu da garantujem“, kaže Šapić.

Da podsetimo, BIRN je sinoć objavio audio snimke sa dva sastanka na kojima se čuje kako Nenad Milanović, šef kabineta gradonačelnika Beograda, nudi predstavnicima turske kompanije Kentkart da im namesti tender za novi posao – održavanje i unapređenje sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom gradskom prevozu – ukoliko pristanu na sporazumni raskid postojećeg ugovora iz 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari