Direktor kompanije Kentkart potvrdio navode BIRN-a: Nuđeno nam je da pristanemo na raskid ugovora u zamenu za nameštenu buduću javnu nabavku 1Foto: Medija centar

Na današnjoj konferenciji za medije direktor kompanije Kentkart Veljko Vlahović je potvrdio saznanja BIRN-a da je šef Šapićevog kabineta Nenad Milanović ponudio Kentkartu da pristane na raskid ugovora u zamenu da namesti Kentkartu buduću javnu nabavku.

Današnja konferencija održana je povodom najave gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da će jednostrano da raskine ugovor između Grada Beograda i turske kompanije Kentkart.

Vlahović je kazao da Kentkartu rečeno da ako pristanu na raskid ugovora, biće im obezbeđen novi posao sa Gradom.

– Ako to ne prihvatimo ulazimo u rat. Kao predstavnik kompanije, ni ja ni moje kolege nismo nikada bili izloženi nekom takvom predlogu koji je direktno uvlačenje u nezakonite stvari, rekao je Vlahović. Upitan da li je ovaj događaj prijavio nadležnima, Vlahović je kazao da je sa celim slučajem upoznat pravni tim Kentkarta koji razmatra naredne korake.

On je naveo da su u pitanju lični interesi pojedinaca iz vlasti.

– Mi ovo tumačimo kao klasičnu ucenu da prihvatimo nešto što nam je nametnuto, a što se predstavlja kao sporazumni raskid ugovora. Mi nikada ni na kakav sporazum nismo pristali – kazao je Vlahović.

On se osvrnuo na izjavu gradonačelnika koji je naveo da je razlog za raskid ugovora prestanak javnog interesa, jer nisu ostvareni očekivani nivoi prihoda od prodaje karata.

Vlahović je međutim istakao da po ugovoru prihod od prodaje karata zavisi isključivo od grada.

-Jasno je naznačeno u ugovoru da rizik prihoda snosi samo grad Beograd jer grad uređuje tarifni sistem, područje primene, vrste karata, kategorije korisnika i sve bitne stavke koje se tiču uredjenja GSP. Odgovornost za pad prihoda može da bude samo na strani grada Beograda. Ovde je došlo do zamene teza – naveo je Vlahović, koji je dodao i da je danas na sajtu Beogradska kartica objavljen ceo ugovor sa gradom.

Direktor Kentkarta je istakao i da Turska i Srbija imaju bilateralni sporazum o zaštiti stranih investicija.

To znači da, ako dođe do kršenja ugovora, strani investitor treba da obavesti nadležne organe i tada počinju pregovori od šest meseci tokom kojih spor treba da proba da se reši mirnim putem.

– Mi smo to obaveštenje uputili 20. marta. Nakon toga došlo je do izjava i najava da će suprotno svemu gradonačelnik staviti pred odbornike predlog o raskidu – kazao je Vlahović.

Na pitanje o odšteti koju će Kentkart tražiti ako dođe do raskida ugovora, Vlahović je rekao da ne može da licitira sa iznosom.

– Čuo sam neke navode oko visine odštete, ali to je sve baratanje informacijama i mogu da kažem da je to vrlo paušalno izneto. Ne možemo da licitiramo kolika je šteta, budući da će to biti procena međunarodnog suda, odnosno arbitraže. Ne radi se samo o profitu, već i o nadoknadi štete zbog reputacije i svega sličnog, kazao je Vlahović.

On je istakao i da ako dođe do raskida ugovora 350 kontrolora će ostati bez posla i da je njihova egzistencija je ugrožena.

Danas se ispred Medija centra, gde je organizovana konferencija, okupilo više desetina kontrolora koji su rekli da su obmanuti i da im je bilo obećano da će nastaviti da rade za drugu firmu a da sada od toga nema ništa, te da oni ostaju bez posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari