Savindan obeležen sa Kule Beograd 1Foto: FoNet

Sa Kule Beograd obeležen je dan Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa, a tokom večeri 27. januara na medija fasadi ispisani su stihovi „Da živimo svi u slozi, Sveti Savo ti pomozi, počuj glas svog roda, srpskoga naroda“ i lik prosvetitelja, navodi se u saopštenju kompanije „Beograd na vodi“.

Projekcija himne Svetom Savi bila je propraćena laserskim efektima sa najviše zgrade u regionu.

Jedinstvena projekcija upriličena je u čast najmlađeg sina Stefana Nemanje, velikog župana Raške i rodonačelnika dinastije Nemanjića.

„Ova dva velikana imaju neprocenjiv značaj u srpskoj istoriji, a kao glavnu zadužbinu ostavili su manastir Hilandar“, stoji u saopštenju.

Savindan obeležen sa Kule Beograd 2
Foto: FoNet

Savindan se u Srbiji obeležava u znak sećanja na jednog od najvećih srpskih prosvetitelja.

„Upravo zbog njegovog ogromnog značaja na razvoj srpske kulture i prosvete, ovaj dan se praznuje i kao školska slava“,  zaključeno je u saopštenju.

Prva projekcija sa Kule Beograd priređena je u novogodišnjoj noći, propraćena spektakularnim osmominutnim vatrometom, a nakon toga sugrađani i gosti grada uživali su u projekcijama za Božić i srpsku Novu godinu.

Na akademiji održanoj u Kombank dvorani, Brnabić je kazala da istorija zamonašenjem Rastka Nemanjića nije dobila samo svog „najvećeg duhovnika“, već i „najsjaniji primer kako se bira“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari