Sednica prekinuta zbog sukoba odbornika SNS i DS 1Foto: Fonet

Odbornici gradske Skupštine su na sednici izglasali dugo najavljivano gašenje OŠ „Stari grad“, a tokom duge rasprave gde su ponovljeni argumenti za i protiv zatvaranja starogradske škole sa dugom tradicijom, zasedanje je prekinuto nakon incidenta koji se gotovo završio fizičkim sukobom između odbornika SNS Vladimira Orlića i DS Zorana Alimpića.

Gašenje škole kao deo racionalizacije prostora, v.d. sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak obrazložio je time da Grad tako štedi novac koji se može preusmeriti na investicije.

– Škola „Stari grad“ je još 2012. imala svega 280 đaka, a sada se taj broj smanjio čak na 140, dok škola zauzima 4.700 kvadratnih metara. NJeno održavanje Grad godišnje košta 13.5 miliona dinara – rekao je Gak i dodao da je predviđeno da u taj prostor pređe Sportska gimnazija koja broji 900 učenika, a trenutno je smeštena u 300 metara kvadratnih, u prostorijama Vojne gimnazije koja nema ni fiskulturnu salu, pa za njen zakup i grejanje Grad izdvaja 11,5 miliona dinara.
Odbornici Demokratske stranke u nekoliko navrata izneli su tezu da je broj upisane dece u toj školi mali upravo jer je njeno gašenje dugo najavljivano.

– Priča o zatvaranju odvraća roditelje od namere da tu upisuju decu. Da je bilo volje da se škola sačuva, to je moglo da se uradi. Takođe, nije korektno uvoditi Sportsku gimnaziju u tu priču. Treba naći načina da škole rade a ne zatvarati ih jer je to finansijski isplativo za Grad. Kada je već „grad pun kranova“, pa izgradite Sportsku gimnaziju- rekao je Zoran Alimpić, odbornik DS, obraćajući se kolegama većinske stranke.

Aleksandra Hristić, odbornica Nove stranke istakla je i to da će se zatvaranjem škole „Stari grad“ svi zaposleni naći na listi tehnoloških viškova i ostati bez posla. Ona je dodala da ni za decu i roditelje nije jednostavno da idu do udaljenijih škola u koje će biti raspoređeni, poput „Skadarlije“, „Braće Baruh“, „Vlade Aksentijević“ ili „Drinke Pavlović“.

Nebojša Bakarec, odbornik Samostalnog DSS naveo je da je „takve priče i argumente čuo iz „mrziteljskih medija““, a da su se uslovi za zatvaranje starogradske osnovne škole stekli još 2007, te da je ove godine u prvi razred upisano svega 11 dece. On je u prilog tome dodao i da je Stari grad opština sa najnižim natalitetom, te da nema dovoljno dece za upis.

Argumente u prilog zatvaranju te škole sa govornice je branio i odbornik SNS Vladimir Orlić, koji je tom prilikom optužio Demokratsku stranku za gašenje škola, otpuštanja zaposlenih pa čak i pad nataliteta „jer je za vreme njihove vladavine standard bio takav da se deca nisu rađala, pa sada nema dovoljno prvaka za upis“.

Zamenica predsednika Skupštine Andrea Radulović nije reagovala niti opomenula Orlića koji je odbornike DS pritom nazivao „gulanferima, kabadahijama i ološem“, Zoran Alimpić je sa mesta počeo da negoduje. Kada je izašao za govornicu, Orlić je nastavio sa komentarima, a Alimpić mu se obratio sa: „Oćeš ćutati, bre?“. „Orliću, ako me još jednom nazoveš kabadahijom i gulanferom, uvredu ću shvatiti kao lični čin, ali će i odgovor na uvredu biti lični čin“, rekao je Alimpić, nakon čega je usledilo dalje međusobno vređanje, a sukobljene odbornike su pridržavale kolege kako na bi došlo do tuče. Radulovićeva je prekinula sednicu „dok se ne smire strasti“. Zasedanje je nastavljeno nakon pola sata, kada su opet govorili Orlić, koji je tražio od odbornika da pređu u njegov deo sale i „udalje se od nasilnika“, i na kraju poručio „ćeraćemo se još“, ali i Alimpić koji se pozvao na poslovnik i nedozvoljeno verbalno vređanje. Gradski menadžer Goran Vesić tražio je naknadno izricanje opomene obojici, dok je predsednik Skupštine Nikola Nikodijević rekao da je ovo „jedini incident koji se ikada dogodio u gradskoj skupštini“ te da „ne sme više nikada da se ponovi“.

       Nastavlja se saradnja sa privatnim vrtićima

Skupština je izglasala i odluku da Grad i u školskoj 2017/2018. godini nastavi finansiranje dela troškova boravka dece u privatnim predškolskim ustanovama. U obrazloženju odluke Slavko Gak je rekao da se taj sistem pokazao kao dobar, jer je 2015. kada je ta novina uvedena oko 2.000 dece pohađalo privatne vrtiće, dok je sada taj broj 9.500.

Alimpić: U pitanju je granica dodstojansva

– Odbornik Orlić se sa govornice veoma uvredljivo obraćao odbornicima opozicije, koristio je uvredljive izraze poput „kabadahija“, „bitanga“, „gulanfer“, ne jedanput već pet, šest puta, a u jednom trenutku i meni lično, očekujući neku reakciju. Ja sam očekivao reakciju predsedavajućeg koji vodi Skupštinu, jer po poslovniku takve lične uvrede nisu dozvoljene. Pošto je ona očigledno imala nameru da ga pusti, a on pak nije imao nameru da prestane, negde morate da povučete granicu dostojanstva. Ja sam mnogo stariji od njega, ne mogu da sedim pognute glave i da slušam uvrede i zbog toga sam tražio reč po poslovniku, i da se sa uvredama prekine. Možda sam bio malo grublji i izgubio živce, ali mislim da bi ih svako na mom mestu izgubio, jer to i jeste bila njegova namera- rekao je za Danas nakon incidenta Zoran Alimpić.

Pakt za zaustavljanje seksualnog nasilja nad decom

Na sednici je usvojen i zaključak o pristupanju grada Beograda sporazumu „Pakt za zaustavljanje seksualnog nasilja nad decom”, kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope. Savet Evrope je pokrenuo još 2010. akciju „Jedno od petoro”, čiji je cilj da se podstiče dalje potpisivanje, ratifikacija i sporovođenje Konvencije Saveta Evrope o zaštiti dece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja.

– Prema podacima Centra za socijalni rad u toku 2016. evidentirano je 3.024 slučaja nasilja nad decom. Do krajka godine ćemo uraditi lokalni plan akcije kojim će se sve ove mere praktično pretočiti u jedan dokument kako bi napravili razne oblike preventivnih usluga da bi zaštitili decu i mlade na teritoriji grada- rekla je v. d. sekretara za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Sednica prekinuta zbog sukoba odbornika SNS i DS”

  1. Zasto se zamajavaju glupostima, umesto da se postavi pitanje ko je sve u sukobu interesa jer sedi u nekoliko fotelja sto lokalnih samouprava gde ni ne dolaze na posao za 120.000 din, slikaju se i dizu ruke u gradskoj skupstini, direktorisu u drzavnim i javnim preduzecima gde je osnivac opstinam grad ili Srbija i tako strpaju koje milionce u dzep mesecno sa sve kupljenim diplomama !!!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.