Sekretarijat za zaštitu životne sredine: I ekologija i razvoj Beograda 1Foto: Pixabay/Metanoia

Sekretarijat za zaštitu životne sredine Beograda saopštio je danas da je u toku postupak stavljanja pod zaštitu dva nova područja u Beogradu – predela izuzetnih odlika Ada Ciganlija i zaštićenog staništa Zimovalište malog vranca, i poručio da “ teži da i u budućnosti nastavi sa zaštitom prirodnih dobara, ne ugrožavajući razvoj grada Beograda“.

Sekretarijat je počeo i proceduru stavljanja pod zaštitu predela izuzetnih odlika „Forland leve obale Dunava“ kod Beograda, tako da je predmet dostavljen nadležnom ministarstvu na dalje odlučivanje, istakli su u saopštenju.

Dodali su da je izrađen i projekat valorizacije veštačkog jezera Bela reka, a trenutno je u izradi valorizacija predela Šuplja stena i Stepin lug, dok je za 2023. godinu planirana izrada valorizacije Gročanske ade.

„Sekretarijat za zaštitu životne sredine teži da i budućnosti nastavi sa zaštitom prirodnih dobara, ne ugrožavajući razvoj grada Beograda“, naveli su u sapštenju i dodali da je jedan od njihovh osnovnih ciljeva povećanje procenta površina koje imaju status zaštićenih područja na teritoriji grada.

Prema njihovim podacima, od ukupne površine grada Beograda, zelene površine zauzimaju 31 odsto, od toga šume 16, a javne zelene površine 15 procenata.

Zaštićena područja na teritoriji grada Beograda obuhvataju 1,89 odsto površine ukupne teritorije grada, dok je u planu da se u naredne dve godine procenat zaštićenih područja poveća na 2,54 odsto, navedeno je u saopštenju objavljenom na zvaničnom portalu grada Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari