Skupština Beograda: Izmena plana detaljne regulacije 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Na današnjoj sednici Skupštine Beograda usvojene su izmene i dopune plana detaljne regulacije za kompleks Autobuske i Železničke stanice u Bloku 42 i za privrednu zonu Gornji Zemun.

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić istakao je da je ideja da se čitava teritorija grada pokrije planovima detaljne regulacije, kako bi se Beograd ravnomerno razvijao.

Prema njegovim rečima, jedan od najvažnijih planova se tiče izgradnje ostružničkog kanalizacionog sistema, dok je sa saobraćajne tačke gledišta najvažniji plan koji se odnosi na proširenje prve i druge faze Vinogradske ulice, Plan detaljne regulacije centra Banovog brda je skinut sa dnevnog reda, kako je naveo, zbog inicijative velikog broja građana koji žive u tom delu grada.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić podsetio je da je plan koji se tiče izgradnje nove autobuske stanice na Novom Beogradu usvojen mnogo ranije, a današnjim izmenama omogućuje se izgradnja dodatnog sprata sa komercijalnim sadržajima. On je naveo da je proširenje svih ulica oko nove autobuske stanice planirano zbog pojačanog saobraćaja koji će uslediti kada ona bude otvorena, a koštće oko 45 miliona evra.

Na današnjoj sednici je usvojena i odluka o javno – privatnom partnerstvu za uvođenje javnih bicikala. Vesić je istakao da je to jedno od najvažnijih tačaka današnje sednice, jer govori o orijentaciji Beograda prema pešačko-biciklističkom saobraćaju Dobili smo saglasnost vladine komisije za raspisivanje javno-privatnog partnerstva, i ukoliko odluka bude usvojena biće raspisan konkurs, kazao je Vesić. On je naveo da je odlučeno da strane komapnije budu vlasnici 75 odsto, dok bi grad zadržao 25 odsto.

Vesić je objasnio da ideja javnih bicikala podrazumeva sistem stanica i bicikala, klasičnih i električnih, dok elektronski trotineti nisu predviđeni, jer još nisu zakonski regulisani. Gradski odbornici su danas usvojili izmene i dopune Odluke o utvrđivanju naziva ulica i drugih delova naseljenih mesta u opštinama Rakovica i Čukarica, kao i Odluku o izmeni naziva ulica na teritoriji opština Vračar i Zemun. Zamenica predsednika Skupštine grada i predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović istakla je da je usvojen predlog da Bojanska ulica na Vračaru ponese ime slavnog srpskog i jugoslovenskog glumca Velimira Bate Živojinovića.

Odbornici su usvojili i odluke o podizanju spomenika Mići Orloviću, despotu Stefanu Lazareviću i Nikolaju Krasnovu. Vesić je ocenio da je podizanje spomenika način da se sačuva sopstvena istorija, kao i sećanje na ljude koji su bili značajni za našu prošlost. Prema njegovim rečima, na sledećoj sednici na dnevnom redu će biti i podizanje spomenika Vudru Vilsonu, američkom predsedniku koji je umnogome zadužio srpski narod, koji je već dobio bulevar u okviru Beograda na vodi.

Na današnjoj sednici usvojeni su i predlozi o završnom računu gradskog budžeta, izmene i dopune odluke o javnim parkiralištima, kao i izveštaj o radu Saveta za zdravlje za 2018. godinu. Naredna sednica Skupštine grada najavljena je za sredinu jula, a na dnevnom redu naći će se rebalans budžeta i novi Statut Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari