Smena direktorke škole u Mladenovcu politički instruisana? 1Foto: edukacija.rs

Vesni Vlajić, direktorki najveće osnovne škole u Mladenovcu „Momčilo Živojinović“, preti smena sa te funkcije i bez ubedljivih argumenata, po zahtevu predstavnika lokalni vlasti u opštini…

… zato što je politički nebodobnom čini to što nije deo vladajuće SNS ali je i majka Stevana Vlajića, idejnog tvorca lika LJubiše Preletačevića Belog.

Ovako je situaciju ocenio sam Stevan Vlajić u otvorenom pismu koje je uputio javnosti ukazujući na „nespretan i bahat“ pokušaj smene njegove majke sa funkcije koju obavlja još od 2007. godine, i to godinu i po dana pre isteka mandata.

Vlajić za Danas dalje objašanjava da njegova porodica nikada nije bila „omiljena“ SNS vlastima u Mladenovcu, posebno od kada je popularnost LJubiše Preletačevića Belog odnela veliki broj glasova, upravo na ovoj opštini, ali naglašava da posao koji njegova majka obavlja nije, i barem ne bi trebalo da bude politička funkcija.

„Moja majka legitimno i legalno rukovodi najvećom školom u Mladenovcu i jednom od najvećih na teritoriji Grada Beograda. Bavi se isključivo svojim poslom i ne dozvoljava da joj se u isti meša bilo ko kome to zakonom nije dozvoljeno. To očigledno ne shvata ekipa koja ovo želi da sprovede“, poručuje Vlajić. On naglašava i da je čitav zahtev za smenom pokrenut kako bi na to mesto došao politički podoban čovek, član Srpske napredne stranke.

„Smena je pripremljena kako bi na funkciju došao Miljan Novović, glavni poslušnik SNS u Mladenovcu, koji je trenutno zadužen za školski sport u našoj opštini. A jasno je i da iza toga stoji Vladan Glišić, predsednik GO Mladenovac i lokalni šerif u pokušaju“, ističe Vlajić. A čitava smena pripremljena je tako što je, svedoči on, članica školskog odbora iz redova lokalne samouprave, podnela zahtev za održavanje vanredne sednice Školskog odbora na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti preispitivanje poverenja rada direktora.

„Argumenti za smenu na koje ona ukazuje su gomila apsurda. Sve što se navodi kao sporno je dokumentovano. Vesna Vlajić i njeni zaposleni godinama su opterećeni stalnim jalovim inspekcijama zbog kojih ispaštaju svi (tako se bespotrebno povećava posao čak i ljudima iz inspekcije), anonimnim predstavkama i pismima „zabrinutih roditelja“ (koji su sve samo ne roditelji dece u školi)“, naglašava on.

Vlajić dodaje i da je protiv ovih pritisaka javno progovorio jer bi njegova majka potpuno ostala bez posla u slučaju da bude smenjena pre isteka mandata.

„Razlika između ovog pokušaja bahate, nelegalne i nelegitimne smene i svih prethodnih je to da lokalna samouprava, posredstvom delom kontrolisanog školskog odbora OŠ „Momčilo Živojinović“, pokušava da Vesnu Vlajić godinu dana pre raspisivanja redovnog konkursa za novog direktora izbaci na ulicu.

Dakle, da su iz SNS pripremili „svog kandidata“ onda kada je to propisano i na izborima ga demokratski suprotstavili postojećem direktoru, ona bi čak i da pošteno izgubi na tim izborima ostala u radnoj sistematizaciji i dobila posao profesora razredne nastave koji joj po zakonu pripada – naveo je on.

Zbog ove situacije, Mladenovčani bi mogli da izađu na protest, jer kako kaže Vlajić njegova majka ima podršku lokalnog stanovništva, pa je zato okupljanje zakazano u subotu u 12 sati, a tom prilikom apelovaće na ministra prosvete Mladena Šarčevića da ne dozvoli smenu Vlajićeve sa čela škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari