Srpski PEN centar: Poništiti Konkurs grada Beograda za podršku projektima u kulturi 1Foto: Dejana Majstorović

Srpski PEN centar saopštio je da izražava energičan protest povodom objavljenih rezultata Konkursa grada Beograda za podršku projektima u kulturi.

Kako se navodi u saopštenju, umesto da bude instrument kulturnog razvoja i da podstiče raznovrsnost i standarde kulturnog života u Beogradu, gradski Konkurs za podršku projektima u kulturi već nekoliko godina beleži promašaje.

„Rezultati ovog konkursa pokazuju očigledan politički intervencionizam u pitanjima kulture, jer počivaju na netransparentnoj proceduri, arbitrarnim odlukama i podsticanju projekata i organizacija koje ne ostavljaju nikakav trag u kulturi Beograda“, navode iz PEN centra.

Srpski PEN centar navodi da je prinuđen da obavesti javnost da odluke komisija grada Beograda, u najvećem broju slučajeva, ne održavaju realno stanje beogradske kulturne scene.

„Naprotiv, namerno zaobilaženje nekih delatnosti čini da su te odluke suštinski usmerene protiv interesa savremene beogradske i srpske kulture. Oni koji učestvuju u takvom odlučivanju, bilo kao članovi komisija, bilo kao predstavnici Sekretarijata za kulturu i uprave grada Beograda, biće po tim odlukama upamćeni“, ističe se u saopštenju.

Nijedan projekat kojim je konkurisao Srpski PEN centar na Konkursu grada Beograda za podršku projektima u kulturi nije podržan, saopštio je taj centar i dodao da „već tri godine zaredom grad Beograd uskraćuje svaku podršku Srpskom PEN centru na Konkursu za podršku projektima u kulturi“.

Kako navodi, to je samo jedan primer kako su mnoge relevantne asocijacije, reprezentativne po svom radu u kulturi, izložene sistematskoj marginalizaciji.

Srpski PEN centar naglašava da nikada ne bi protestovao protiv bilo koje odluke nekog nadležnog organa, čak i kada bi je smatrao nepravednom ili neutemeljenom, ukoliko bi podrška bila data nekom drugom relevantnom i za savremenu kulturu značajnom projektu. Ali marginalizacija vrhunske kulture, uz podsticanje projekata i asocijacija koje ni na koji način ne doprinose relevantnom savremenom kulturnom životu, ne smeju ostati prećutani.

U saopštenju se dodaje da je Srpski PEN centar i ranije upozoravao da su neutemeljene odluke i prolitički protekcionizam duboko štetni po savremenu kulturu i društvo u celini. „Ako se takav odnos prema kulturi uporno primenjuje godinama, šteta je utoliko veća“, ističu oni.

Mali budžet za kulturu pokazuje suštinsko nerazumevanje za nju, a netransparentna raspodela i tako ograničenog budžeta, lišena ozbiljnih kriterijuma, manifest je nipodaštavanja vrhunske savremene kulture, a naročito gušenja nezavisne kulturne scene, smatraju iz Srpskog PEN centra.

Oni su pozvali kulturnu javnost da zahteva obnovu dostojanstva institucije javnih i transparentnih konkursa za podršku svim delatnostima kulture.

Povodom rezultata Konkursa grada Beograda za podršku projektima u kulturi, Srpski PEN centar traži da Sekretarijat za kulturu objavi imena članova komisija koje su predložili ovakve odluke o raspodeli sredstava, kao i obrazloženja donetih odluka, naglašeno je u saopštenju-

Srpski PEN centar traži i da Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu, javno iznese i obrazloži svoj stav o rezultatima i načinu na koji je sprovedena procedura Konkursa grada Beograda za podršku projektima u kulturi.

U saopštenju se zahteva i poništenje Konkursa grada Beograda za podršku projektima u kulturi, zbog očigledno štetnih posledica koje je izazvao, netransparentne procedure i formalno-pravnih ogrešenja, kao i da se hitno raspiše novi konkurs koji bi počivao na transparentnoj proceduri, dok bi njegove odluke bile utemeljene isključivo na vrednosti i značaju podnetih projekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari