Stanari: Nasilno sporovođenje radova neće ostati bez odgovora 1

– Otac Stojadin i Patrijaršijska upravna kancelarija ne shvataju opasnost siljenja izgradnje pravoslavne crkve i njenog nametanja stanovnicima ovog dela Beograda – istakli su u saopštenju predstavnici Udruženja stanara naselja Stepa Stepanović.

Oni su se požalili da je u četvrtak pre podne ponovo pokušan nastavak radova na problematičnoj “parceli razdora“ u voždovačkom naselju. Sporna parcela na kojoj je prvobitno po planu i programu gradnje bilo dogovoreno podizanje doma zdravlja i tržnog centra, međutim, nakon što su nadležni predali parcelu Srpskoj pravoslavnoj crkvi da na njoj gradi crkvene objekte, usledio je niz protesta dela stanara ovog naselja koji insistiraju na neophodnosti zdravstvenog objekta i robne kuće.

– Nakon uniformisanih lica koje je angažovala Patrijaršija da nam ograničava slobodu kretanja u našem naselju, sada su tu nepoznate osobe, bez propisanih oznaka i zaštitnih odela, sa vozilima bez obeležja firme. Oni tajno, skrivajući ga, unose alat potreban za rad na gradilištu. Izgradnja crkve brvnare, na ovaj način prerasta u grotesknu predstavu – smatra Udruženje stanara.

Pri pokušaju nastavka izgradnje crkve, iznova je od strane stanara zaustavljena gradnja. Došlo je do ekscesa prilikom dolaska policije, jer su građani zatražili osnov legitimisanja, na šta im je zaprećeno “bolom koji će osetiti prilikom pretresa“ naveli su u saopštenju. Nakon smirivanja strasti zaslugom komandira, sve se vratilo u normalne i korektne tokove. Međutim stanari naselja Stepe Stepanovi žale se da je to scena koju su se već privikli da gledaju, kada se na teren šalje nova grupa policajaca, ona koja nije upoznata sa problematikom.

– Umisle da mogu zastrašivanjem da vrše pritisak na građane. Naravno, ponašanje stanara je bilo u potpunom skladu sa zakonom, te nakon legitimisanja policija je ostala na terenu u svojstvu faktora očuvanja reda i mira – istakli su u Udruženja stanara i dodali da se intezivno radi na definisanju načina odbrane naselja Stepa Stepanović.

– Nasilno dalje sporovođenje radove neće ostati bez odgovora. Pored noćnih straža, razmatra se uvođenje i drugih mehanizama koji mogu obezbediti zaštitu naših interesa. Posebno naglašavamo da država i dalje ćuti – što je nedopustivo, a upravo su državni i gradski čelnici umnogome doprineli ovakvom stanju u naselju. Posledica toga je da se u vreme odmora unosi nemir među građane, čak i tada se vrši atak na naša prava – naglašavaju iz Udruženja stanara ovog voždovačkog naselja i ukazuju na činjenicu da se bez dogovora tri strane, građana, crkve i države, ovaj problem nikada ne može rešiti – „Dok ne preovlada svest o tome, svi će biti na velikom gubitku“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari