Stanari zgrada u Bulevaru despota Stefana u strahu od novog požara 1Foto: BETAPHOTO/MUP SRBIJE/DS

Stanari zgrada u Bulevaru despota Stefana i dalje osećaju teška isparenja posle požara koji je u nedelju ujutru izbio u napuštenoj zgradi kada je izgoreo poslednji sprat firme za proizvodnju medicinskih uređaja Sutjeska, zvaničnih rezultata istrage o uzrocima još nema, a među stanarima postoji bojazan od novog požara, javlja reporter FoNeta.

Stanari su reporteru FoNeta rekli da „i dalje strahuju šta će se dalje dogoditi, s obzirom na to da se u zgradi i dalje uvek nalaze hemikalije i potencijalno opasne supstance“.

Pulmolog Dejan Žujović upozorio je danas da požar napuštenoj zgradi firme za proizvodnju medicinskih uređaja Sutjeska, „nije ni prvi, ni poslednji slučaj da napušteni objekti slučajno izgore, a onda investitori naprave zgrade“.

U ovom slučaju važno je ukazati da smo često svedoci spontanih požara u objekatima koja bi mogli da budu predmet visokog interesovanja građevinskih investitora, a da prethodni vlasnici objekata nisu poštovali Zakon o odlaganju opasnih hemikalija, zbog čega bi trebalo da odgovaraju pred zakonom, rekao je za FoNet Žujović.

„Oni nisu smeli da napuste objekat, a da pre toga ostave opasne hemikalije, koje bi trebalo deponovato na propisan način“, ocenio je Žujović.

Kako je objasnio, prilikom požara se oslobađaju hiljade opasnih hemikalija, koje mogu ozbiljno da naškode građanima i ugroze zdravlje.

„Računajte da prilikom sagorevanja takvih materijala koja su bila u zgradi firme Sutjeska, moglo je da se u vazduh otpusti hiljade kancerogenih toksičnih materija, kao što su dioksini, različiti sulfati koji u dodiru sa vlagom postaju sumporna i hlorovodonična kiselina, što povređuje disajne organe“, naglasio je pulmolog.

Žujović je ukazao da u konkretnom slučaju nije bilo mernih uređaja kojim bi se utvrdilo ne samo prisustvo čestice zagađenja, već i hemijskih isparenja u vazduhu, jer takvi uređaji u tom kraju ne postoje.

Samim tim niko ne može da obavesti lokalno stanovništvo da ne izlazi napolje ili da koristi adekvatnu zaštitnu masku, poput N95, kako bi se zaštitili od mogućeg trovanja i povređivanja disajnih organa, rekao je Žujović.

On je ocenio da se i u ovom slučaju pokazala „totalna neorganizacija i nespretnost društva za bilo kakav hemijski incident“.

Jedan od stanara okolnih zgrada koji je želeleo da ostane anoniman, rekao je Fonetu da je požar izbio u ranim jutarnjim časovima i da su „skoro svi“ izašli iz njihove naše zgrade koja se nalazi preko puta.

„Ljudi su se probudili pošto smo čuli nekoliko detonacija. Vatra se brzo širila, pomislili smo da ćemo morati da se evakuišemo, a osetili smo i isparenja hemikalija“, rekao je on.

Pored napuštene zgrade u kjoj je izbo požar nalazi se i napuštena zgrada ICN Galenika, gde je na jednom od spratova nekada bila laboratorija.

U maju ove godine FoNet je izvestio da se u laboratoriji nalaze otvorene boce, pobacani lekovi i boce po podu, rasute hemijske supstance.

Iako su vatrogasci ugasili požar stanari i dalje osećaju neugodna isparenja koja udišu i kažu kako „strahuju šta se još može dogoditi“, s obzirom na to da se u zgradi i dalje nalaze nepoznate hemikalije.

„U nadležne nemmo poverenja i ne znamo šta da radimo“, rekao je jedan od stanara reporteru FoNeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari