Sve spremno za sutrašnji početak grejne sezone 1Foto: BeoInfo

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević obišli su danas Dispečerski centar JKP „Beogradske elektrane” na Novom Beogradu gde su se uverili da je, posle perioda toplih proba sve spremno za početak grejne sezone.

Siniša Mali je najavio da sutra, 15. oktobra zvanično počinje grejna sezona u Beogradu, prenosi BeoInfo.

– Svi energenti su nabavljeni i svi remonti urađeni, a u proteklih nekoliko dana u toku su bile tople probe kada je utvrđeno šta nedostaje i preduzete sve mere da grejna sezona počne na vreme. Juče je bilo ukupno 307 poziva „Elektranama” na koje su ekipe ovog gradskog preduzeća odgovorile, što govori da od 17.000 zgrada koliko ih ima u Beogradu, svega trideset do četrdeset njih ima neki problem. Razumem građane koji nisu imali grejanje, ali sve ekipe koje imaju „Beogradske elektrane” su na terenu i rade na otklanjanju pojedinačnih kvarova. Samo ove godine uložili smo 1,6 milijardi dinara u sređivanje podstanica, cevi i kotlarnica obezbedivši time da sistem i ove godine funkcioniše kako treba – istakao je Siniša Mali.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević istakao je da su „Beogradske elektrane” najveći pojedinačni korisnik energenata na teritoriji Republike Srbije.

– Čitava stabilnost energetskog sektora zavisi od toga kako rade „Beogradske elektrane”, obzirom da u zimskoj sezoni koristimo i do 40 odsto ukupne potrošnje gasa u Republici. Pored remonta i zamene dotrajalih elemenata opreme ove godine na sistem su priključivani i novi korisnici, a pri svemu tome je važno to što koristimo ekološki prihvatljive standarde koji su priznati na svetskom nivou. Proteklih godina takođe smo ugasili veliki broj individualnih kotlarnica na mazut, a plan je da u naredne tri godine ugasimo sve ostale, ali zato moramo proširiti mrežu. Verujemo da su do danas otklonjeni svi nedostaci i ubeđen sam da nas čeka kvalitetna grejna sezona i da će građani biti zadovoljni uslugom koju pružaju „Beogradske elektrane” – rekao je Nikodijević, podsetivši da ovo preduzeće danas nikome ne duguje ni dinara, uprkos činjenici da samo ima potraživanja od individualnih potrošača od 10 milijardi dinara.

Generalni direktor JKP „Beogradske elektrane” Goran Aleksić naglasio je da su svi toplotni izvori u funkciji i da će grejanje biti upravo onako kako propisuju gradske odluke.

– Danas su i delovi Bloka 45 koji nisu imali toplotnu energiju snabdeveni, počevši od odbaništa, preko škola do stanova, a do kraja dana situacija će biti u potpunosti normalizovana, tako da će od sutra svi imati grejanje onako kako je i propisano. Sanirali smo i veliki kvar na Miljakovcu koji nije bilo moguće predvideti i sada je sistem stabilan. Ekipe su stalno na terenu, broj reklamacija smanjuje se iz dana u dan i nadamo se da će tako biti i u narednom periodu. „Beogradske elektrane” učiniće sve sa svoje strane da kako u tehničkom, tako i u organizacionom smislu i ova grejna sezona prođe na najbolji način i da sugrađani budu zadovoljni – rekao je Aleksić.

Tokom ove godine „Beogradske elektrane” obavile su veliki broj infrastrukturnih radova, među kojima su izgradnja nove toplovodne mreže na Karaburmi, modernizacija i proširenje kapaciteta toplane „Dunav”, izgradnja distributivnog toplovoda za povezivanje železničke stanice „Prokop”, remont vrelovodnih kotlova u toplani „Novi Beograd”, gašenje više individualnih kotlarnica sa priključenjem domaćinstava na novu mrežu i druge projekte koji za cilj imaju proširenje kapaciteta i kvaliteta grejanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari