U Beogradu selektivne mere protiv buke, Vesić kaže da je tako zbog turista 1

Za ugostiteljske objekte u Beogradu od danas važe nova pravila pa u baštama lokala muzika sme da se emituje radnim danima do 22 sata, a vikendom sat duže. Pojedini ugostitelji pitaju nadležne – zbog čega propisane mere ne važe za sve lokale u glavnom gradu, već samo za određene?

Ugostiteljski objekti koji se nalaze na Adi Ciganliji i priobalju reka Save i Dunava, nastavljaju da rade po starom, dok je u Skadarliji dozvoljena akustična muzika. A oni koji su se godinama zalagali da se problem buke reši u ulicama poput Cetinjske i Zetske, navode da bi gradska vlast morala ažurnije da rešava nagomilane probleme.

„Ovom odlukom oni ponovo nagrađuju ljude koji u ovom gradu prave najveći problem po pitanju buke i odakle imate najveći broj prijava, a kažnjavaju one ugostitelje koji su možda radili u skladu sa propisima, koji su uložili novac u izolaciju klubova, poštovali sve, oni su sada kažnjeni, a nastavljaju da rade, upravo oni koji imaju najveći broj prekršaja“, navodi Biljana Metlaš iz Udruženja „Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku“.

„Ova mera nije došla u pravom trenutku, nije pravo vreme za ovu meru. Posle godinu i po dana su mogli da nas puste još malo da odradimo ovu letnju sezonu, da skupimo dovoljno sredstava da platimo zakupe, da platimo plate i poreze. Mi posle 12h i ne smemo da radimo, muzika u bašti – da li je do 11h ili 12 – ja, zaista, ne vidim kakvu će razliku to da napravi“, kaže Đorđije Stajkić, ugostitelj.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić za N1 kaže da je svestan da će pojedini građani i dalje imati problem zbog splavova i muzike iz pojedinih lokala.

„Ako zakon bude usvojen u oktobru kao što je planirano, ja vam garantujem da će to biti rešeno do kraja godine“, kaže Vesić.

N1: Zbog čega niste doneli jedinstvenu odluku za sve, nego parcijalnu?

„Zato što, između ostalog, turisti u Beograd dolaze da bi izlazili i zbog provoda i mi moramo da vodimo računa da jednom odlukom ne ispraznimo naše hotele od kojih, takođe, živimo i zato idemo korak po korak“, navodi Vesić.

I dok gradski čelnici vode računa o tome da turisti ne ostanu uskraćeni za „dobar provod“, ugostitelji za koje važe novine, trebalo bi da paze da ne ostanu praznog džepa. Oni koji ne budu poštovali mere, plaćaju kaznu od 150.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari