Udruženje Topolska: Da privatni interesi ne određuju izgled grada 1Foto: UG "Sačuvajmo Topolsku"

Udruženje Topolska pozdravlja odluku Skupštine Beograda o „Izradi Plana detaljne regulacije ambijetalne celine Krunski venac“ usvojenoj na sednici održanoj 25. septembra 2018. godine jer ona predstavlja prvi korak u neophodnom suzbijanju investitorskog urbanizma, navodi se u njihovom saopštenju.

Oni su pozdravili i reči zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da se očuvanje i zaštita arhitektonskog nasleđa neće samo odnositi na delove Vračara već i na određene delove Starog grada, Savskog venca i stare Palilule.

„Smatramo da je važno konačno shvatiti da privatni interes investitora, a katkad i vlasnika, ne može određivati ni izgled grada niti politiku urbanizma koji su, po definiciji, stvar javnog interesa. Važno je takođe shvatiti da se arhitektonsko nasleđe srpske prestonice mora očuvati“, saopštilo je ovo udruženje.

Oni smatraju da zaštita pojedinih ambijetalnih celina i pojedinačnih objekata za koje će biti moguća samo renovacija ali ne i rušenje, uvođene estetskih kriterijuma za gradnju novih objekata, snižavanje maksimalne dozvoljenje visine za izgradnju novih objekata u centralnim gradskim opštinama kao i očuvanje fasada predstavljaju neke od mera koje se moraju hitno preduzeti.

„U tom smisli apelujemo na sve relevantne države institucije, od gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture do Ministarstva kulture Republike Srbije da aktivnije i energičnije uzmu učešća u zaštiti kulturne baštine Beograda i Srbije, kao što i priliči civilizovanim i istorijski velikim nacijama i državama“, navodi se u saopštenju ovog udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari