Urbanistkinja Dubravka Galić: Što pre zaustaviti uništavanje kulturnog dobra Kosančićev venac 1Kosančićev venac Foto: Beoinfo

Na Kosančićevom vencu 7 u toku su radovi u unutrašnjosti kuće koja potiče iz 19. veka, a stanari okolnih zgrada su zabrinuti da će kuća biti srušena ili nadograđena, što bi doprinelo uništavanju istorijske celine Kosančićev venac, koja je već „načeta“ gradnjom.

Urbanistkinja Dubravka Galić izjavila je FoNetu da je potrebno što pre zaustaviti uništavanje kulturnog dobra Kosančićev venac.

„Kosančićev venac je kulturno dobro od izuzetnog značaja i planom iz 2007. godine prepoznat kao ambijentalna celina Staro jezgro grada i kako takva pod najstrozijom zaštitom. Međutim, uporno urušavanje sistema, institucija, opšte kulture od strane aktuelne vlasti dovelo je do toga da je investitorima dozvoljeno da čak i na ovom mestu ne poštuju ni jedno pravilo zaštite, niti gradnje“, ukazala je Galić, koja je i članica Stranke slobode i pravde.

Kao što smo već nekoliko puta upozoravali, rekla je ona, zbog prevelike i nepotrebne gradnje ugroženo je i istorijsko, kulturno i arhitektonko nasleđe Kosančićevog venaca, pa tako i antički Singidunum, ostaci velelepne palate na samo pola metara pod zemljom.

Galić je ukazala da ne postoji nikakva informacija, ni tabla na kojoj bi saznalo da li je reč o restauraciji ili rekonstrukciji.

U ovom slučaju, zgrada se nalazi pod zaštitom i nije dozvoljena nikakva dogradnja, već isključivo restauracija i vraćanje u prvobitno stanje u kom se originalno nalazila, upozorila je Galić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari