Uspostavljanje poverenja između komunalne policije i građana 1Foto: Dejana Majstorović

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je u saradnji sa Gradom Beogradom dogovorilo niz mera koje za krajnji cilj imaju uspostavljanje poverenja između komunalne policije i građana.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, ciljevi su i da komunalna policija postane servis građanima, kako je to zamišljeno u vreme njenog formiranja, a u praksi nažalost nije uvek tako. Na osnovu analize situacija sa kojima su se građani u kontaktu sa komunalnim policajcima suočavali do sada, zaključeno je da je neophodno sprovesti dodatne obuke i stručno usavršavanje. Moduli za obuke će biti definisani u okviru Radne grupe koja će dati preporuke za obuku novih komunalnih policijaca, kao i za veštine koje treba da savladaju komunalni policajci koji su već deo tima.

– Na samom početku mandata sam najavila da ćemo raditi na unapređenju rada i usluga Komunalne policije i veoma mi je drago što smo uspeli da sa Gradom Beogradom uspostavimo dobru saradnju i za kratko vreme definišemo ključne pravce za poboljšanje rada komunalne policije. Postoje problemi na koje su građani ukazivali i mi smo odlučni da te probleme rešimo. Svesni smo i da je zbog događaja iz prošlosti, ali i činjenice da komunalna policija nije uvek bila pomoć kakvu građani očekuju i zaslužuju, neophodno upostaviti odnos poverenja između građana i komunalnih policajaca – istakla je Ana Brnabić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

Ona je navela da je prvi korak ka realizaciji ovih ciljeva su moderne obuke koje će prolaziti svi komunulani policajci, kako bismo obezbedili da nezavisno od nivoa znanja kojim trenutno raspolažu i iskustva koja imaju, usvoje veštine koje će im pomoći da budu oslonac građanima i podrška lokalnim zajednicama u kojima rade.

– Osim sprovođenja obuka, kontrolisaćemo i pratiti rad komunalnih policajaca na terenu, uključićemo građane i reagovaćemo na informacije sa terena i očekujem da će građani već u narednoj godini osetiti konkretne pomake na bolje – rekla je ministarka i pozvala građane da ukažu na to kako komunalni policajci rade svoj posao u njihovom gradu i šta bi moglo da se poboljša, navodi se u saiopštenju.

– Sve ono što je u opisu posla jednog komunalnog policajca, od staranja da komunalne službe funkcionišu bez smetnji, do brige o građanima, je veoma odgovoran posao, koji zahteva odličnu pripremu i obuku. Upravo zato naša namera je da omogućimo stručno usavršavanje za postojeće i buduće kadrove, kako bismo unapredili rad Komunalne policije i time dobili i bezbedniji Beograd. U planu su velike izmene u radu Komunalne policije u narednom periodu i sigurni smo da će uloženi trud za rezultat imati kvalitetniji rad komunalne policije i uspostavljanje poverenja – istakao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali i dodao da će se Grad truditi da, u skladu sa mogućnostima, kontinuirano unapređuje uslove rada Komunalne policije.

Jedan od ključnih ciljeva za formiranje radne grupe je da se definišu mehanizmi za efikasniju kontrolu postupanja Komunalne policije u incidentnim situacijama kako bi se broj negativnih primera značajno smanjio. Predstavnici Komunalne policije daće aktivan doprinos i učestvovati u radu Radne grupe, a od velikog značaja biće primeri iz prakse koji će poslužiti kao simulacija svakodnevnog rada na terenu. Na ovaj način, obuka bi trebala da osnaži svakog pojedinca i celokupnu službu, kako bi ona postala pravi oslonac. Očekuje se da će predstojeće aktivnosti pozitivno uticati na promenu imidža komunalne policije i doprineti daljem razvoju ove službe uz podršku šire javnosti i zajednice u kojoj deluju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari