Usvojen rebalans budžeta Grada Beograda: Formirano preduzeće koje preuzima naplatu karata 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Odbornici Skupštine Grada Beograda danas su izglasali rebalans gradskog budžeta za 2022. godinu i odobrili formiranje preduzeća koje će preuzeti naplatu karata u javnom prevozu.

Za rebalans budžeta Grada Beograda glasalo je 57 odbornika, a protiv je bilo 36.

Radio-Televizija Srbije (RTS) je javila da su odbornici gradske skupštine nekoliko sati raspravljali o rebalansu budžeta za 2022. godinu, koji je u odnosu na prethodni povećan za 4,5 odsto i iznosi blizu 154 milijarde dinara.

„Ako se doda i 19 milijardi, koliko će posle rebalansa iznositi budžeti gradskih opština, Grad raspolaže sa više od 170 milijardi dinara. Rebalansom će najviše sredstava biti iskorišćeno za pokrivanje troškova energenata do kraja godine“, navodi RTS.

Za gas je obezbedjeno 618 miliona dinara, a kada se dodaju ugalj, mazut, lož-ulje, to ukupno iznosi 1,07 milijardi dinara.

Grad će u trećem i četvrom kvartalu ove godine za energente potrošiti više od osam milijardi dinara.

Opštine će rebalansom dobiti 1,8 milijardi dinara za otplatu starih dugova.

Rebalansom je obezbedjeno milijardu dinara za asfaltiranje ulica.

Gradska čistoća dobiće i trista miliona dinara za javnu rasvetu.

Planirano je da se za subvencionisanje boravka dece u privatnim vrtićima potroši dve i po milijarde dinara.

Rebalansom je obezbedjeno i 1,8 milijardi dinara za oko 400.000 porodica koje imaju decu mladju od 18 godina.

Vaučere u vrednosti od 6.000 dinara dobiće i svi zaposleni koji brinu o deci – vaspitači, učitelji, nastavnici, profesori, vaspitačice.

Grad Beograd formirao je danas i dva nova preduzeća – za „upravljanje parkovima i obezbeđenje uslova za njihovo uređenje“, kao i „komunalno preduzeće za naplatu, logistiku i rukovodjenje javnim prevozom“.

To novoformirano preduzeće narednih dana preuzeće naplatu karata, a potom i kontrolore.

Sindikati komunalnih preduzeća, zbog formiranja tih preduzeća, organizovali su danas protest ispred Skupštine Grada, poručivši da ne postoji dijalog sa gradskom vlašću i da su ta preduzeća formirana na nezakonit način, čime će biti ugroženi zaposleni u istvetnim postojećim komunalnim preduzećima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari