Veselinović: Dve vile kojima nije obnovljen status zaštite biće srušene, a umesto njih biće izgrađene zgrade 1foto FoNet/Medija centar

Predstavnik pokreta Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović izjavio je danas da će dve vile u Beogradu biti srušene a na njihovo mesto biti izgrađene zgrade, jer Zavod za zaštitu spomenika nije obnovio statuse zaštite i vile su prodate investitoru.

„Vila u Hadži Milentijevoj 72 i još jedna u Moravskoj 10 će biti ubrzo srušene i na njihovom mestu će biti izgrađene zgrade mnogo većih gabarita i sa mnogo više stambenih i poslovnih jedinica i smatramo da će to trajno narušiti ne samo izgled ovog dela Vračara nego će uticati i na to da kvalitet života građana na Vračaru bude nepovratno uništen“, rekao je Veselinović novinarima.

On je ispred vile u Hadži Milentijevoj 72 kazao da postoji „praksa“ u Zavodu za zaštitu spomenika kulture da se ne obnavljaju statusi zaštite koje određeni objekti imaju, navodeći da se od 2020. godine nisu obnovljene zaštite na nekim objektima a da se nakon inicijativa da se ti objekti zaštite – Zavod nije reagovao.

„Imamo jednu pauzu u reagovanju Zavoda, koja onda omogućava investitorima da dobiju dozvole dok je ta pauza u dobijanju statusa zaštite, i onda na njihovom mestu izgrade mnogo veći objekat“, rekao je Dobrica Veselinović.

Prema njegovim rečima, stanovnici Vračara nemaju dovoljno zelenih površina niti parking mesta.

On je kazao da će se koalicija Moramo, čiji je Ne davimo Beograd deo, boriti u Skupštini Grada protiv „ovakvog vida investitorskog urbanizma“.

Odbornica u Skupštini Grada Lola Joksimović kazala je da će se u gradskom parlamentu boriti za kulturu i za „rešenja“ kako bi glavni grad kroz kulturu bio pogon za solidarni i društveni razvoj ovoga grada.

„Kako bi zaustavili dalju, divlju gradnju spomenika, podizanje spomeničke kulture koja je lice ove vlasti sada, i takođe zaštitili kulturno-istorijske i arhitektonsko-urbanističke celine ovoga grada i samim tim sačuvali identitet Beograda, trudićemo se da delovanjem u skupštini (grada) se borimo za ustanove koje se, pre svega, bave procesima i konkursima koji su transparentni i jasni, ali i koji uvažavaju mišljenje stručnjaka“, rekla je Joksimović.

Odbornica u Skupštini Grada Irena Fiket rekla je novinarima da nisu samo centralne gradske opštine ugrožene oduzimanjem zelenih površina i kulturno-istorijskim objektima, već ceo glavni grad.

„Kod ove vlasti je trend da se izgradnja ne planira u skladu sa potrebama građana“, rekla je ona i istakla da će se u Skupštini Grada boriti za potrebe svih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari