Vesić: Američka rejting agencija ocenila finansije Beograda kao stabilne 1Foto: Bojan Cvejić

Renomirana američka agencija za kreditni rejting „Mudis” izdala je 21. maja zvanično saopštenje u kome je potvrdila kreditni rejting Grada Beograda na osnovu periodične analize i procene prikladnosti rejtinga u kontekstu relevantne glavne metodologije, nedavnih kretanja i poređenja finansijskog i operativnog profila sa slično ocenjenim subjektima, navodi u saopštenju Beoinfo.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da se u izveštaju agencije navodi da kreditni profil Grada Beograda (Ba2) odražava njegovo snažno fiskalno upravljanje, što rezultira solidnim finansijskim učinkom i evidencijom opadanja tereta duga sa ograničenim potrebama za zaduživanjem.

– Takođe je potkrepljen ulogom Beograda kao glavnog grada i najvećeg privrednog čvorišta u zemlji, čineći skoro 40 odsto srpskog bruto domaćeg proizvoda (BDP). Izgledi za privredni rast ove godine su oko pet odsto, što će pomoći Gradu da održi zdrave finansije, uključujući i svoju ugodnu poziciju likvidnosti. Istovremeno, rejting uzima u obzir visoke investicione zahteve grada povezane sa pritiskom koji stvara njeno javno saobraćajno preduzeće – rekao je Vesić.

On je naglasio da je ovo saopštenje još jedna potvrda domaćinskog upravljanja finansijama Grada koje se vode od 2014. godine.

– Za sedam godina budžet Grada povećan je sa oko 600 miliona evra na više od 1,2 milijardi evra, dok dug koji smo zatekli 2014. godine i koji je iznosio 1,2 milijardi evra sada iznosi ispod 300 miliona evra. Kao što je rejting agencija konstatovala, Beograd čini 40 odsto bruto domaćeg proizvoda Srbije, a naš budžet veći je od nekih evropskih zemalja. Finansijska konsolidacija koju smo sproveli omogućila je rast i razvoj našeg grada nezabeležen u novijoj istoriji. Ulaganja u naš grad dovela su do toga da je u Beogradu otvoreno skoro 200 hiljada novih radnih mesta, a da je prosečna plata iznad 700 evra –  rekao je Vesić povodom saopštenja rejting agencije „Mudis”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari