Vesić: Beograd do 2023. dobija 15 novih vrtića 1Foto: Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas, prilikom obilaska radova na izgradnji kombinovane dečje ustanove na Bežanijskoj kosi, da se u poslednjih godinu i po dana u Beogradu izgradilo ili gradi osam vrtića

– Završen je objekat u Surčinu, kao i u Patrijarha Pavla, završava se u Krunskoj i skoro su okončani radovi na vrtiću u Novogradskoj ulici. Vrtić u Miloja Zakića na Čukarici biće otvoren već u septembru, takođe i u Belom polju u Obrenovcu. Preostala dva biće u Novom Beogradu i to ovaj ovde i u Bloku 62, koji ćemo početi u narednom periodu – kazao je Vesić, a prenosi Sekretarijat za informisanje grada Beograda.

On je precizirao da će u vrtiću na Bežanijskoj kosi od skoro dve hiljade kvadratnih metara biti mesta za oko 200 mališana, te da će biti završen do marta sledeće godine.

– Grad je izabrao izvođača za još sedam vrtića, i to u Braće Jerković, Mirijevu, Miljakovcu 3, Borči, Mladenovcu, selu Stepojevac i Sremčici. Kada sve bude završeno, do proleća 2023. godine, u Beogradu će biti izgrađeno petnaest novih vrtića, što se nikada nije desilo u gradu – naveo je Vesić.

Na taj način Beograd više neće imati liste čekanja, a tamo gde ima više dece moraće da se povećaju kapaciteti, kako je primera radi u Zemunu, zbog čega će se graditi vrtić u Altini, dodao je on.

Vesić je na kraju naglasio da u glavnom gradu bezmalo 74 odsto dece ide u vrtiće, dok je ovaj procenat 2017. iznosio 45 odsto.

– To je evropski prosek i nema mnogo gradova u Evropi gde 74 odsto dece pohađa organizovanu predškolsku nastavu. Takođe, na listi čekanja je 2016. bilo oko deset hiljada dece, prošle godine ih je bilo manje od dve hiljade, a ove zasigurno manje od hiljadu. Zahvaljujući novim vrtićima više neće ni biti liste čekanja i to je naša politika: da deca imaju mesta u vrtićima i školama i da ovo bude grad okrenut deci – zaključio je Vesić.

Zajedno sa njim radove su obišli i predstavnici Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda i izvođača radova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari