Vesić: Više od 15.000 građana posetilo Savski trg i videlo spomenik Stefanu Nemanji 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MIŠKOV

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je više od 15.000 građana juče posetilo Savski trg i videlo novootkriven spomenik Stefanu Nemanji.

„Juče je bio lep dan i građanke i građani Beograda stajali su u redovima čekajući da priđu spomeniku. Oni su juče pokazali koliko Nemanjin spomenik znači našem narodu. Mnoga deca prvi put videla su reljefe na kojima su prikazane scene iz života Stefana Nemanje kao što su stvaranje države, sabor kod Petrove crkve u Rasu, prenos Nemanjinih moštiju iz Hilandara u Studenicu kao i rodoslov Nemanjića. Juče se videlo koliko nas je Nemanjin spomenik učinio ponosnim na svoju veru i naciju“, rekao je Vesić za TV Pink.

Podsetimo, spomenik Stefanu Nemanji otkriven je 27. januara na Savindan.

Vesić je dodao da je jasno da su napadi na spomenik Stefanu Nemanji ideološke prirode.

„Nažalost, postoje među nama ljudi, autošovinisti, koji smatraju da je samo slaba Srbija dobra i da smo mi jedini narod koji nema pravo da slavi svoje vladare i svoju istoriju. Zato su oni histerični zbog podizanja spomenika jer ako čitate njihove izjave oni stalno govore o mitu o srpskom Srednjem veku što znači da nam oni poručuju da Srbi nisu ni imali Srednji vek. Za njih je podizanje spomenika noćna mora i kraj njihove politike“, naveo je zamenik gradonačelnika a prenosi Služba za informisanje grada Beograda.

Vesić je naglasio da je bio zapanjen pozivima lažne srpske elite da se dinamitom uništi Nemanjin spomenik.

„Oni se ponašaju kao talibani koji su uništavali dinamitom drevne skulpture u Avganistanu ili pripadnici Islamske države koji su dizali u vazduh građevine iz antike u sirijskoj Palmiri. Ili kao austrougarski okupatori Beograda koji su 1916. godine uništili spomenik Karađorđu na Kalemegdanu. Eto dobismo domaće talibane“, rekao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je rekao da će tokom februara biti postavljene klupe na Savskom trgu kao i da će Muzej grada Beograda organizovati prodaju suvenira.

„Spomenik Stefanu Nemanji je konačna pobeda srpske politike u Srbiji koju persinifikuje Aleksandar Vučić. Vučićeva Srbija je jaka, ponosna na svoje poreklo, zemlja koja slavi svoje vladare, čuva svoju istoriju u kulturu i kao takva ponosno korača u 21. vek. Oni koji su protiv Nemanjinog spomenika žele Srbiju koja se stidi svoje istorije, Srbiju koja ne sme da slavi svoje vladare, koja je slaba i svima se izvinjava“, rekao je Vesić.

On je najavio rekonstrukciju Karađorđeve ulice od Savskog trga do Brankovog mosta kao i ulica Gavrila Principa, Kraljevića Marka, Ličke i Koče Popovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari