Vesić: Za subvencije za kupovinu bicikala iz gradskog budžeta deset miliona dinara 1Foto: BETAPHOTO/ BEOINFO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da je Grad Beograd doneo odluku da izdvoji deset miliona dinara za subvencije za kupovinu bicikala, što će moći da iskoristi 2.000 građana.

Vesić je za televiziju Pink rekao da će tender biti raspisan sutra, i da će u roku od 15 dana biti izabrana nevladina organizacija koja će biti partner Gradu, „jer subvencije ne mogu da idu direktno iz budžeta“.

„Potom će za 20 dana biti raspisan konkurs na koji će građani moći da se jave i dobiju subvenciju. Uslov je da je bicikl proizveden u Srbiji, da ima sertifikat Privredne komore Srbije da je domaća proizvodnja. Naši bicikli koštaju između 20.000 i 30.000 dinara i to znači da ćemo subvencionisati petinu ili šestinu vrednosti jednog dvotočkaša“, rekao je Vesić.

Vesić je naveo da je to „nastavak politike prema kojoj se daje prednost biciklističkom i pešačkom saobraćaju“.

„U gradu smo uradili preko 30.000 metara kvadratnih pešačkih zona i oko 30 kilometara biciklističkih staza. Plan je da u narednih pet godina uradimo skoro 100 kilometara biciklističkih staza“, kazao je Vesić.

Prema njegovim rečima, u okviru „Parking servisa“ ima skoro 5.000 bicikala koji se mogu iznajmljivati, najviše njih je na Adi Ciganliji, kod SC „Milan Gale Muškatirović“, i u pešačkim zonama na Obilićevom i Zelenom vencu.

Građani glasaju za izgled metroa, vodi predlog tri

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da glasanje o izgledu vozova za beogradski metro traje do 15. septembra, i da za sada vodi predlog broj 3 „Sloboda“.

Vesić je za televiziju Pink rekao da je do sada glasalo oko 20.000 građana, a da predlog „Sloboda“ ima nešto više od 38 odsto glasova, dok je iza njega predlog „Sigurnost“ sa 36 odsto glasova.

„Sve se priprema da početkom novembra počnemo sa izgradnjom metroa“, rekao je Vesić i podsetio da je planirano da radovi počnu izgradnjom depoa na Makiškom polju.

Prema njegovim rečima prva linija duga je 21 kilometar, ima 21 stanicu, počinje na Makiškom polju, a završava na Mirijevu, a druga počinje na Železničkoj stanici Zemun i takođe ide do Mirijeva.

Od 15. avgusta besplatni tableti za 67.592 osnovaca

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će 67.592 učenika od trećeg do šestog razreda beogradskih osnovnih škola dobiti tablete sa 32 gigabajta memorije i karticom Telekoma sa besplatnim internetom, a roditelji će od 15. avgusta dobiti pozive škole da preuzmu računare.

„Mislim da je primereno i dobro da beogradska deca imaju tablete. To nemaju deca u Rimu, Parizu, Londonu. Oni su osigurani i posle tri godine postaju vlasništvo roditelja. Svi će uz tablet dobiti i kod za digitalne udžbenike“, rekao je Vesić.

On je dodao da je za učenike prvog i drugog razreda Grad Beograd doneo odluku da kupi četiri osnovna udžbenika, srpski, matematiku, svet oko nas i strani jezik, vredna oko 6.000 dinara, a 15. avgusta biće raspisan konkurs.

„Roditelji će se, uz potvrdu iz škole u koju je dete upisano u prvi ili drugi razred, prijavljivati i u roku od nekoliko dana biće im uplaćen novac. To znači da će svaki roditelj dobiti oko 50 evra za knjige“, kazao je Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari