Zbog novogodišnjih ukrasa vozila ne mogu do knez Mihailove 1Foto: Udruženje „Pešaci nisu maratonci“

Udruženje građana „Pešaci nisu maratonci“ objavilo je juče na svom Tviter nalogu snimak na kome se vidi da dva vozila dostave, a time i bilo koja druga, ne mogu da prođu do knez Mihailove ulice, zbog nedavno postavljenog ukrasnog novogodišnjeg lavirinta na Obilićevom vencu.

To udruženje skrenulo je pažnju da su u zoni Knez Mihailove „ugroženi životi, zdravlje i imovina hiljada građana u domovima i na radnim mestima, jer je prilaz vatrogascima i hitnoj pomoći onemogućen“, ne samo pomenutim lavirintom, već i „preprečenom kapijom na ulazu u Knez Mihailovu, raskopanim Trgom, dok je Ulica Vuka Karadžića preprečena fiksnim stubićima i žardinjerama“.

Zbog novogodišnjih ukrasa vozila ne mogu do knez Mihailove 2
Pitanje jednog korisnika Tvitera Sektoru za vanredne situacije MUP: Kako mogu vatrogasna kola prići delu označenom na slici? Foto: Tviter@PuruJarvi

Oni podsećaju da ne postoji prilaz za hitne slučajeve ni sa jedne druge strane, a da žardinjere koje su stajale na mestu gde je sada lavirint, nisu sprečavale prolazak vozila. Udruženje „Pešaci nisu maratonci“, koje se protivi pretvaranju ovog dela grada u pešačku zonu, na ovu problematiku odavno je ukazivalo. Sa postavljanjem masivnih novogodišnjih ukrasa samo je postalo evidentno koje moguće probleme će ukidanje saobraćaja u ovoj zoni proizvesti. Sa postojećim planovima buduće pešačke zone, biće otežan ili čak onemogućen pristup vozilima za dostavu velikom broju poslovnih subjekata koji u ovoj zoni rade. O posledicama nemogućnosti da se ljudima koji tu žive približe vozila hitne pomoći ili vatrogasci, suvišno je govoriti. Posebno će teško biti starijim ili bolesnim sugrađanima koji će morati da se pešice dokopaju prve najbliže ulice gde je vožnja dozvoljena, kako bi seli u automobil, taksi ili vozilo gradskog prevoza, da bi otišli, primera radi, do lekara. Na ovakve primedbe Udruženja ali i struke koje oni javnosti i nadležnim institucijama iznose već dve godine, čak i na nizu stručnih tribina koje su organizovali, gradska vlast nije ni odreagovala. U izgradnju pešačke zone ide se onako kako je zacrtano.

Novonastala prednovogodišnja situacija samo je na najbolji način ilustrovala kako će se život sugrađana u tom delu grada odvijati kada on konačno bude zaista zatvoren za saobraćaj, a bez bočnih prilaza koji bi omogućili prolaz vozilima u hitnim slučajevima.

Zato nezadovoljni građani, još jednim tvitom uz fotografiju, konstatuju da gradska vlast ni sada ne reaguje, i umesto da izmesti sporni lavirint, priprema njegovu popravku. Podsetimo, juče smo objavili da je deo lavirinta srušen, u tekstu u kome skrećemo pažnju na nebrigu nadležnih o bezbednosti građana. To pitanje se pokrenulo posle prošlonedeljnog slučaja kada se ukrasna konstrukcija u Ulici kneza Miloša obrušila na trolejbusku kontaktnu mrežu, pokidala je i blokirala saobraćaj. To nije prvi slučaj ove godine da je rasveta pala jer očigledno nije dovoljno dobro pričvršćena , a negodovanje ljudi je izazvalo i to što stabilnost masivnih novogodišnjih konstrukcija obezbeđuju samo džakovi napunjeni šutom, kakav je slučaj sa ukrasnim lukovima ispred Hrama svetog Save. Na isti način pričvršćene su i grandiozne „kapije“ koje su ovih dana postavljene na ulaz u Knez Mihailovu ulicu.

 

FOTO1, Mapa, autor: TviterŽPuruJarvi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari