1od5miliona: Država da zaštiti čoveka koji štrajkuje glađu zbog Ziđina 1Foto: Danas/K. Bondžulić

Pokret 1od5miliona pozvao je državne institucije da odmah reaguju na ugrožavanje privatne svojine Zlatibora Kračunovića, koji štrajkuje glađu u Boru nakon pokušaja kineske kompanije ZiJin da mu otme imanje, pozivajući se na zakon o eksproprijaciji.

„Sramna je mantra ZiJina, u kojoj stalno navode da „rade sve po zakonu“, dok Kračunović štrajkuje glađu kako bi zaštitio svoju dedovinu“, naveo je u saopštenju ovaj pokret.

Oni ističu da pružaju punu podršku Zlatiboru Kračunoviću, a od nadležnih institucija zahtevaju momentalnu reakciju, te da stanu u odbranu privatne svojine, zdravlja i života.

„Kineska kompanija ZiJin prisilnom eksproprijacijom samo podiže već dovoljno zategnute tenzije i time pogoršava situaciju. Reakcija nadležnih je neophodna, kako bi Kraučanović prestao sa štrajkom glađu i kako sebe ne bi doveo u ozbiljan zdravstveni problem, a svaki pomen pregovora sa kompanijom ZiJin nije više nikakva opcija. Ova kineska kompanija je pokazala da nema sluha za druge, ne poštuje privatnu svojinu, te da je nije briga za zdravlje i životnu sredinu – sa njima nema ni pregovora“, tvrdi 1od5miliona.

Kako navode, ova kompanija je više puta pogazila svoju reč i pokazala „da ne mari za zakone Republike Srbije, niti za njene građane“.

Pokret #1od5miliona traži reviziju i potpuno raskidanje ugovora o strateškom partnerstvu između Srbije i Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari