Socijaldemokratska partija Hrvatske prihvatila je ostavku gradonačelnika Vukovara Željka Saba na članstvo u Predsedništvu stranke i na preostale dve stranačke funkcije i pozvala ga da se ponovo ne kandiduje na predstojećim izborima za gradonačelnika, u suprotnom će biti isključen iz stranke.

„Očekujemo da Sabo shvati da ne bi smio biti kandidat SDP-a“, rekao je premijer i šef SDP Zoran Milanović. Pošto u Vukovaru nije izglasan budžet, a rok privremenog finansiranja je istekao, Vlada Hrvatske je juče trebalo da raspusti Gradsko veće, razreši Saba i imenuje poverenika.

Sabov mobilni telefon juče je bio isključen tako da se od njega nije mogao dobiti odgovor ni na ovu odluku vrha SDP-a ni na spekulacije da bi se on, tim pre što je na prethodnim izborima dobijao više glasova od svoje stranke, mogao pojaviti kao samostalan kandidat – po modelu Milana Bandića. Pre konačne odluke vrha stranke, u SDP Vukovara su za Danas bili skloni da ocene da je Sabo bio veoma dobar gradonačelnik i da njegovoj kandidaturi nema nikake smetnje sve dok presude po čak tri pravosudna postupka koja se protiv njega vode ne postanu pravosnažne. A na mogućnost da se Sabo pojavi na izborima za gradonačelnika mimo stranke, Goran Bošnjak, šef SDP za Vukovar, za Danas je rekao da bi to „moglo da se desi samo u nekom crnom scenariju“.

Protiv Saba je odmah posle poslednjih izbora u Vukovaru podignuta optužnica da je pokušao da podmiti dva odbornika HDZ u Gradskom veću Vukovara, kako bi svojoj stranci obezbedio većinu. U januaru su se po Vukovaru pojavili leci u kojima se Sabo optužuje da je u predlogu budžeta za ovu godinu novčano privilegovao udruženja građana srpske nacionalnosti nauštrb Hrvata. Budžet nije prihvaćen. A kap je prevršila čašu kad je Državno tužilaštvo Hrvatske zatražilo od Sabora da još jednom ukine poslanički imunitet Sabu zbog sumnje da je prisvojio deo novca koji su za osiguranje humanitarnog letovanja vukovarske dece morali da plate njihovi roditelji, bizarnosti nikad kraja, da ga je trošio za kupovinu hrvatske verzije „viagre“.

Srđan Milaković, predsednik SDSS za Vukovar, kaže za Danas da je ta srpska stranka sa Sabom sarađivala dobro – udruženja Srba su materijalno najzad izjednačena sa udruženjima većinskog naroda, a pravo na stipendije su dobili i studenti koji studiraju u Srbiji – ali da je saradnja mogla da bude i bolja.

„Sa legitimnim predstavnicima većinskog naroda je uvek teško sarađivati jer su oni uvek voljni da se dogovore, ali da se oni u tome ne vide, da sve bude skriveno pod neku drugu budžetsku stavku“, kaže Milaković. On podvlači da povodom dvojezičnosti nijedan od hrvatskih političara u Vukovaru, pa ni Sabo, nije izašao i rekao: To je srpsko zakonsko pravo. „Nije desno biračko telo palo s neba, nego se gaji od rata naovamo, ništa se ne čini da ono postane tolerantnije i liberalnije“, kaže Milaković.

Srbi i manja šteta

Srpska zajednica u Vukovaru ne bi volela da se SDP pocepa i otvori put pobedi desnice, do čega bi samostalna kandidatura Željka Saba sigurno vodila iako je njegov imidž, naročito poslednjom optužnicom o zloupotrebi novca namenjenog deci, poljuljan, kaže Srđan Milaković. „A između Saba i HDZ, koji je na poslednjim izborima imao radikalnu i antisrpsku kampanju, mi ne biramo između dve varijante, nego biramo manju štetu za nas“, dodaje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari