Ađijus pred SB UN: Presude Mladiću, Stanišiću i Simatoviću u prvom delu 2021. 1Foto: EPA-EFE/PETER DEJONG

Predsednik međunarodnog suda u Hagu Karmel Ađijus izjavio je pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku, da će dva preostala procesa optuženima za zločine u bivšoj Jugoslaviji biti okončana u prvom delu 2021. godine.

Podnoseći redovan polugodišnji izveštaj o radu sudskog Mehanizma u Hagu, pravnog naslednika Haškog tribunala, sudija Ađijus je danas rekao da je do odlaganja u procesima generalu Ratku Mladiću, te Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju došlo zbog pandemije korona virusa.

Ađijus je ranije pred Savetom bezbednosti najavljivao da će pravosnažna presuda Mladiću i prvostepena presuda Stanišiću i Simatoviću biti izrečene do kraja ove godine.

Predsednik suda je izvestio Savet bezbednosti da je usmena rasprava o žalbama na prvostepenu presudu Mladiću u martu odložena jer je operisan, a zatim u junu usled ograničenja kretanja zbog korona virusa.

„Apelaciono veće je spremno da sasluša žalbe o procesu Mladiću čim to bude bezbedno i moguće. Planirano je da pravosnažna presuda bude izrečena devet mesec posle rasprave o žalbama“, kazao je Ađijus.

Novi termin za raspravu o žalbama još nije određen.

Mladića (78), bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, Haški tribunal je nepravosnažno osudio na doživotni zatvor.

Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i za uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest opština u BiH.

Na tu presudu žalbu su uložili i branioci i tužioci.

Predsednik Mehanizma nagovestio je pred Savetom bezbednosti UN da bi ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću u Hagu moglo da bude nastavljeno 7. jula.

Ađijus je podsetio da je zbog korona virusa suđenje prekinuto na polovini dokaznog postupka odbrane drugooptuženog Simatovića.

„Svi svedoci trebalo bi da budu saslušani do kraja ove godine. Prvostepena presuda očekuje se do aprila 2021. godine“, kazao je Ađijus.

Stanišić (69), bivši načelnik Službe državne bezbednosti Srbije, i Simatović (69), njen glavni operativac, optuženi su za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Posle prvog suđenja, Haški tribunal ih je 2013. godine oslobodio, ali je apelaciono veće 2015. godine, na žalbu tužilaca, poništilo tu presudu i naložilo novo suđenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari