Subotica će se kandidovati za evropsku prestonicu kulture za 2020. godinu. Predlog bi uskoro trebalo da se nađe pred odbornicima lokalne skupštine na narednoj sednici, koji će svoje mišljenje dati na osnovu projekta Larise Inić, koordinatorke festivalskih programa i kulturnih manifestacija u lokalnoj upravi.

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić rekao je da Subotica ima više razloga da se Evropi predstavi kao prestonica kulture, a među njima su svakako interkulturnost i činjenica da se vekovima neguju i čuvaju različite europske kulture, koje pri tom među sobom intenzivno sarađuju i imaju dimenziju zajedništva, što su najvažniji temelji i evropskg udruživanja.

To bi bila velika šansa za promociju Subotice, da pokaže svoje stvarne kvalitete ali i dobije priliku za nove razvojne aspekte. Dosadašnja iskustva gradova evropskih kulturnih prestonica pokazuju da im je taj status doneo mnoge pogodnosti i pomoć Evrope da razviju svoje projekte, navodi gradonačelnik.

U Srbiji su kandidaturu za ovaj status i zvanje podneli još i Novi Sad i Beograd, koji su svakako u pogledu kulturnih potencijala i ponude daleko ispred Subotice, ali prednost Subotice je upravo u njenoj interkulturnosti, kao i bogatoj kulturnoj tradiciji odnosno statusu i značaju koji ova delatnost ima subotičkoj sredini.

Projekat je upravo zasnovan na činjenici da u Subotici egzistiraju različite evropske kulture kao i na njihovom zajedništvu. Grad je takođe deo i projekta Saveta Evrope Interkulturni gradovi, što uz zanimljive kulturne sadržaje povećava kompetitivnost Subotice u odnosu na veoma respektabilne konkurente, kaže Larisa Inić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari