Advokat Kokanović iščupao i odneo monitor tokom disciplinskog suđenja protiv njega 1Foto: Advokatska komora Beograda

Advokat Čedomir Kokanović danas je, tokom suđenja, isključio iz struje i odneo monitor Disciplinskog suda Advokatske komore Beograd, rečeno je agenciji Beta u toj komori.

Kokanović je monitor odneo tokom dispciplinskog postupka koji se pred tom komorom vodi protiv njega. Monitor je bio spojen sa kompjuterom na kojem se vodio zapisnik u tom disciplinskom postupku.

Iz komore su Beti dostavili i fotografije na kojima se vidi Kokanović kako odnosi monitor.

Predstavnici Disciplinskog suda Advokatske komore Beograd potom su pozvali policiju koja je došla na lice mesta i sačinila zapisnik.

Prema navodima iz AKB, Kokanović se prethodno nepristojno ponašao, psovao je, odbijao da napusti prostorije Disciplinskog suda, a potom je ustao, iščupao kablove i odneo monitor.

Disciplinski sud je sačinio službenu belešku i uputio je Upravnom odboru AKB.

Mediji su ranije pisali da je Kokanović učestvovao u tuči na jednoj ranijoj sednici skupštine AKB, a pre današnjeg incidenta, on je napao i disciplinskog tužioca.

Ministarstvo pravde je protiv njega podnelo nekoliko krivičnih prijava zbog navodnih falsifikata službenih isprava, a u AKB navode da se protiv Kokanovića vodi desetak krivičnih postupaka zbog uvreda kolega.

Kokanovič je jedan od glavnih organizatora protesta, uz podršku pojedinih članova Upravnog odbora AKB, tokom kojih traže da se povuče iz procedure Nacrt Zakona o parničnom postupku.

Oni te proteste organizuju i pored toga što su predstavnici Advokatske komore Srbije početkom juna meseca potpisali sa ministarkom pravde Majom Popović sporazum u vezi sa izmenama Zakona o parničnom postupku.

Tim sporazumom je predviđeno da se izbrišu sporne odredbe prema kojima se podnesak za koji nije plaćena sudska taksa smatra povučenim.

Prema prethodnom nacrtu, građani bi automatski izgubili spor ako ne bi mogli da plate sudsku taksu za tužbu koju podnose ili ako ne bi mogli da plate sudsku taksu za odgovor na tužbu protiv njih.

Prema navodima pravnih stručnjaka, to je praktično značilo znatno ograničavanje prava na pristup sudu.

Sporazumom je dogovoreno i da odredbe budućeg Zakona o izmenama Zakona o parničnom postupku neće važiti retroaktivno.

Dogovoreno je i da će sastav Radne grupe za izradu tog zakona biti dopunjen predstavnicima koje predloži Advokatska komora Srbije, tako da predstavnici advokature čine 50 odsto članova Radne grupe.

Udruženje sudija i tužilaca Srbije kritikovalo je postignuti sporazum i pozvalo predsednicu Vrhovnog kasacionog suda Jasminu Vasović da „momentalno“ povuče sve sudije iz Radne grupe.

Advokatska komora Vojvodine (AKV) je kritikovala takav stav Udruženja sudija i tužilaca Srbije i navela da je sudijama prethodni nacrt odgovarao jer bi bili rasterećeniji, pošto bi se predmeti automatski odbacivali ili presuđivali u slučaju neplaćanja takse.

„Ali, nije sud tu suda radi, nego građana radi“, poručili su iz AKV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari