Advokat Simonovića: Izjava tužioca pretenciozna i neprikladna 1Foto: N1

Viktor Gostiljac, advokat Dragoljuba Simonovića, oglasio se povodom izjave Predraga Milovanovića, zamenika tužioca u Drugom osnovnom tužilaštvu u Beogradu, da su „pretnje koje mu je uputio Simonović napad na javnotužilačku organizaciju“. Milovanović, inače, zastupa optužbu u slučaju paljenja kuće novinaru Milanu Jovanoviću.

Gostiljac smatra vrlo pretencioznom i neprikladnom izjavu postupajućeg tužioca u kojoj se navodi iz odbrane okrivljenog koje se odnose na zakonitost postupanja jednog tužioca, proglašavaju kao „atak na celokupnu  javnotužilačku organizaciju„.

„Davanje jedne sasvim druge dimenzije iznešenoj odbrani g. Simonovića i njeno plasiranje javnosti od strane državnog organa i to pred predstojeće suđenje, predstavlja, upravo, atak na samog okrivljenog i nastavak stvaranja atmosfere u kojoj se do osuđujuće presude želi doći na osnovu opšteg ubeđenja javnosti o krivici okrivljenog, a ne na osnovu zakonito pribavljenih dokaza u sudskom postupku“, navodi se u pisanoj izjavi Gostiljca.

Gostiljac dodaje da će rad postupajućeg tužioca i njegova, eventualna, umešanost u nezakonito pribavljanje dokaza, u smislu tajnog izvođenja jednog okrivljenog iz prostorija Centralnog zatvora od strane policije i davanjem lažnih obećanja drugom okrivljenom u cilju iznuđivanja iskaza, biti predmet naročite pažnje u daljem toku postupka.

„To je legitimno pravo odbrane i obaveza suda da utvrdi tačnost ili netačnost ovih saznanja. Ako ona budu potvrđena u dokaznom postupku, onda  bi se zaista radilo o zloupotrebi procesnih ovlašćenja od strane postupajućeg tužioca i on bi morao biti izuzet iz daljeg postupka. Dakle, svi učesnici ovog krivičnog postupka, koji je opravdano izazvao pažnju javnosti, moraju pokazati visok stepen ozbiljnosti i odgovornosti i ostati u domenu prava i zakona, a ne neodmerenih izjava. U tom smislu, odgovornost  zamenika Javnog tužioca je, svakako, veća od odgovornosti samog okrivljenog“, zaključuje Gostiljac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari