Advokat Stojković: Novi zakon o državljanstvu otima državu od građana 1Foto: Medija centar

Novi zakon o državljanstvu otima državu od građana i dovodi do ponovnog uvođena viza građanima Srbije i verovatnog isključenja Srbije iz pristupnih pregovora sa EU, izjavio je advokat Čedomir Stojković, povodom odluke Vlade Srbije od 4. maja 2023. godine kojim je usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o državljanstvu, i uputila ga Narodnoj skupštini 5. maja 2023. godine na usvajanje.

Prema predlogu Vlade Ane Brnabić (član 3 kojim se menja postojeći član 15) svako ko u Srbiji bude privremeno boravio 12 meseci – će moći da postane državljanin Srbije uz jedini stvarni uslov da u trenutku podnošenja zahteva bavlja delatnost ili je zaposlen u Srbiji.

„Svako za 50 eura može otvoriti „firmu“ u Srbiji i sam sebe „zaposliti“ a može se zaposliti i u firmama koje će se osnivati samo za tu svrhu“, navodi advokat Stojković i ističe da ovakvo zakonsko rešenje nema ni jedna država na planeti.

„Nigde na svetu ne može se postati državljanin za samo godinu dana privremenog boravka. Pri tom prema Zakonu o strancima, privremeni boravak u Srbiji može da dobije svako ko želi, s obzirom na to da je naš /Vučićev/ zakon jedan od najliberalnijih na planeti. Državljanstvo, a ne granica – je temelj države! Jer o granicama, kao i o svemu drugom odlučuju državljani“, poručio je Stojković u pisanoj izjavi.

On ocenjuje da trenutne geopolitičke prilike, u situaciji kada državljani Ruske Federacije masovno napuštaju Rusiju iz najrazličitijih razloga i veoma lako dobijaju boravište u Srbiji, gde ih ima već oko 200.000, više je nego jasno da će usvajanje ovakvog zakona dovesti do još masovnijeg doseljavanja državljana Rusije u Srbiji, kako bi nakon 12 meseci dobili državljanstvo naše, evropske zemlje, posebno zbog toga što su sve zapadne države uvele brojne sankcije prema RF i restrikcije prema ruskim pasošima.

„Prema prognozama u narednih tri do pet godina preko milion državljana Ruske Federacije bi se moglo doseliti ukoliko se ovakav zakon usvoji. Ali ne samo državljana Ruske Federacije, iako zbog svetskih okolnosti rizik od njihovog doseljavanja je imanentna, već državljana svih akutnih emigrantskih zemalja Bliskog Istoka, Afrike i Azije, koji troše nekada i godine da bi se ilegalno dokopali evropskog kontinenta, a prema predlogu zakona Ane Brnabić moći će da postanu „državljani Evrope“ za samo 12 meseci, jer Srbija kao kandidat za Evropsku Uniju će postati „top imigranska destinacija“ za ogroman broj ljudi iz Rusije, Kine, Bliskog Istoka, Afrike i Azije“, navodi Stojković.

Na ovaj način, kako dodaje, osim što će Srbija biti preplavljena strancima, ona će biti preplavljena i novim državljanima Srbije koji niti će znati naš jezik, niti našu kulturu, ali će za 12 meseci imati pravo glasa, i to masovno, pravo da budu birani u parlament.

Imaće i sva druga prava kao državljani Srbije što naročito uključuje: pravo na besplatno obrazovanje, pravo na socijalnu pomoć; pravo na “socijalnu penziju”; pravo na zaposlenje pod istim uslovima kao i svi državljani Srbije; pravo osnivanje političkih partija i na političko organizovanje na način na koji su navikli u svojim zemljama; pravo da se njihov jezik uvede kao obavezan službeni jezik svude gde ga govori 15 odsto stanovništva lokalne samouprave; pravo da menjaju zakone u Srbiji, itd.

„Usvajanje ovakvog zakona osim što će dovesti do direktnog ugrožavanja bezbednosti Srbije, jer državljanstvo je ono što čini državu i što svaka država brani snažnije i važnije nego granice, dovelo bi takođe i do ugrožavanja bezbednosti Evrope i transatlanskog saveza, na šta je Evropska komisije EU već jasno upozorila Srbiju. Ranije izneti stavovi Evropske komisije po drugim individualnim pitanjima su takvi da usvajanje ovakvog zakona bi sigurno vodilo suspendovanju povlašćenog viza liberalnog režima EU sa Srbijom (Schengen), odnosno sigurno dovodi do ponovnog uvođenja viza za građane Srbije, ali i skoro sigurno dovodi do prekidanja pristupnih pregovora Evropske Unije sa Srbijom. Bilo koja od ovih stvari dovela bi do konačnog kraha ekonomije Srbije“, ocenjuje on.

Smatra da motivi za njegovo predlaganje nemaju nikakve veze sa interesima Srbije i njenih građana. Posebno ukazuju da obrazloženje predlagača da je „Srbiji potrebna radna snaga“ ne mogu biti opravdanje za izmenu Zakona o državljanstvu, jer se pitanje „uvoza radne snage“ rešava boravišnim i radnim dozvolama, i u Srbiji i svuda u svetu.

– Kako je državljanstvo političko pitanje a ne „radno pitanje“, to je jasno da predloženi zakon takođe predstavlja demografsko-politički inženjering kojim će njegov predlagač sebi veštački obezbediti stotine hiljada (sa perspektivom od milion) novih glasova na izborima od budućih državljana Srbije (emigranti iz Rusije, Kine, Bliskog Istoka, Afrike i Azije), koji će na budućim izborima želeti samo jedno – da zadrže državljanstvo Srbije koje im se ovim zakonom poklanja, i da zadrže taj zakon koji omogućava i njihovim celim porodicama da ga tako lako i vezano steknu. Time će naša država postati država doseljenika koji čak ni naš jezik neće morati da znaju, ali će imati sva politička i druga prava“, objašnjava Stojković.

Sva druga pitanja države su, kako kaže, manja od pitanja državljanstva, jer jednom stečeno državljanstvo nikada se ne može oduzeti.

„Započinjemo borbu protiv ovog, do sada neviđenog zakona, i tražimo podršku javnosti za ovu stvar od najveće moguće važnosti za akcije koje ćemo u narednom periodu u tom pravcu organizovati“, zaključuje Čedomir Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari