Advokat uhapšene policajke za Danas: Katarina je puštena zbog reakcije javnosti i građana Valjeva 1FOTO: Printskrin - Youtube/ Beta

Ako se pogleda dinamika razvoja događaja u domaćem pravosuđu, slučaj policijske službenice iz Valjeva Katarine Petrović odvijao se munjevitom brzinom.

U ponedeljak 3. jula ona je uhapšena i određeno joj je zadržavanje. U sredu je saslušana u tužilaštvu, a sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu joj je odredio pritvor u trajanju od 30 dana. Dva dana kasnije, pre nego što je uopšte uložena žalba, ona je puštena iz pritvora da se brani sa slobode.

Advokat Katarine Petrović, advokat Branko Ivković u razgovoru za Danas ipak kaže da ga ovaj razvoj događaja nije iznenadio.

– Mi smo od prvog dana tvrdili da nije postojao razlog za određivanje pritvora. Razlozi koji su navedeni u rešenju o određivanju pritvora su bili neosnovani i protivni zakonu. Imajući to u vidu, naravno da smo očekivali da ona bude puštena iz pritvora, kaže Ivković.

Formalno, pritvor je ukinut zbog toga što su se promenile okolnosti zbog kojih je isti i određen. Naime, kako je saopštilo Više tužilaštvo u Beogradu, pritvor je određen zbog opasnosti da može da ponovi delo. Ipak, kada su obavešteni od Policijske uprave u Valjevu da je Katarina Petrović udaljena sa posla, taj razlog je otpao.

Ivković, međutim, stvarne motive za ukidanje pritvora vidi u događajima koji su se paralelno odvijali dok je njegova klijentkinja bila u Centralnom zatvoru.

Naime, u četvrtak je u Valjevu održan protest “Srbija protiv nasilja” koji je protekao u znaku podrške Katarini Petrović. Za petak je bila zakazana konferenicija opozicionih narodnih poslanika ispred CZ-a, sa istom temom.

– Stvarni motiv za Katarinino puštanje je, da budemo realni, pritisak građana i poruka koja je u četvrtak veče izneta na protestima u Valjevu. Građani su bili apsolutno jednoglasni u odluci da, ukoliko ona ne bude puštena, dođu u Beograd zbog Katarine. Pritom je i rečeno da će pozvati sve građane Srbije da im se pridruže. Ako ćemo iskreno, to je jedini razlog zbog kojeg je ona puštena, ističe Ivković.

Puštanje policijske službenice iz pritvora nije u petak bio jedini obrt u ovom slučaju. Katarina Petrović je bila uhapšena pod sumnjom da je počinila krivično delo zloupotreba službenog položaja. Međutim, Više tužilaštvo u Beogradu je tokom pisanja optužnog predloga promenilo kvalifikaciju dela, odlučivši da je tereti za blaže delo odavanje poverljive informacije. Samim ublažavanjem dela, Više tužilaštvo je predmet prebacilo u nadležnog osnovnog tužilaštva, predloživši da se ceo slučaj vodi u Valjevu.

Advokat policijske službenice ovaj potez vidi kao pokušaj beogradskog Višeg tužilaštva da spere odgovornost sa sebe i da vruć krompir prepusti Osnovnom tužilaštvu u Valjevu.

– Što se nas tiče, smatramo da je bolje što će se predmet voditi u Valjevu. Imajući u vidu šta se sve dešavalo u ovom predmetu mi apsolutno nemamo poverenje u beogradsko Više tužilaštvo i Viši sud. Videćemo kako će u tužilaštvu u Valjevu gledati na slučaj. Oni najpre moraju da se upoznaju sa predmetom i da odluče da li će opšte voditi postupak ili će odustati od krivičnog gonjenja. Ipak, to u ovom trenutku ne možemo da znamo, navodi Ivković.

Advokat uhapšene policajke za Danas: Katarina je puštena zbog reakcije javnosti i građana Valjeva 2
Marinika Tepić/ Foto SSP

Ako kraj postupka nije poznat, ono što je do njega dovelo jeste. Narodna poslanica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić je sredinom juna na sednici skupštine javno postavila pitanje šta se dešava sa krivičnom prijavom protiv bivšeg direktora Elektromreže Srbije Nikole Petrovića koji je u martu učestvovao u saobraćajnoj nezgodi. Ona je takođe pitala da li je tačno da je Petrović u trenutku nezgode bio pod dejstvom alkohola i narkotika.

Katarina Petrović se sumnjiči da je dan kasnije iz informacionog sistema MUP-a preuzela policijski izveštaj sa uviđaja saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovao Petrović. Ona je taj izveštaj potom prosledila narodnoj poslanici Mariniki Tepić koja ga je objavila na društvenoj mreži Tviter.

Advokat Ivković kaže da je ceo ovaj postupak pokrenut zbog imena koje se spominje u policijskom izveštaju.

– Sve je pokrenuto zbog imena Nikole Petrovića koje se spominje u izveštaju. Nije bitno ko je bio primalac informacije. To je bila Marinika Tepić, a mogao je biti i neki drugi poslanik ili mediji i stvar se ne bi bitno promenila. Katarina Petrović ne poznaje Mariniku Tepić, njih dve ni pre ni nakon toga nisu imale komunikaciju, ističe Ivković dodajući da njegova klijentkinja spornu informaciju nije iznela u javnost, već je samo potvrdila tačnost informacije koja je cirkulisala u medijima i parlamentu.

Izveštaj koji je objavila Marinika Tepić detaljno opisuje saobraćajnu nezgodu u kojoj je učestvovao Nikola Petrović. Kako se navodi, do nesreće je došlo 6. marta ove godine, a uzrok je to što Petrović nije propustio vozilo opel astra koje je imalo pravo prvenstva prolaza. On je udario u automobil, a tom prilikom su dve žene lakše povređene i načinjena materijalna šteta u visini od 600.000 dinara.

Izveštaj takođe navodi i rezultate tesitranja na prisustvo alkohola i narkotika. Tako je javnost saznala da je Nikola Petrović, imao 0,41 promil alkohola u krvi, ali i da je bio pozitivan na kokain. Žena koja je upravljala opelom, nije bila pod dejstvom alkohola ili narkotika.

Ipak, za razliku od postupka protiv Katarine Petrović gde je optužni predlog već podignut, u slučaju protiv Nikole Petrovića su, kako je nedavno saopštilo Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu, i dalje u toku dokazne radnje.

Nakon svega, Katarina Petrović je, prema rečima njenog advokata, zbunjena razvojem događaja.

– Ona je od ponedeljka bila u pritvoru, bez ikakvog uvida u to šta se dešavalo u spoljnom svetu. Ona tek sada treba da se suoči sa svim onim što smo mi videli i doživeli. Radi se o besprekornoj policijskoj službenici bez ikakve mrlje u karijeri. Nikada nije bila javna ličnost, a sada je silom prilika to postala. Treba se sada suočiti sa time. I nositi sa posledicama, zaključuje Ivković.

 

Sazrela svest građana

Advokat Branko Ivković ističe da je slučaj policijske službenice Katarine Petrović u mnogo čemu sličan slučaju uzbunjivača iz Krušika Aleksandru Obradoviću, koji takođe živi u Valjevu. Ipak, kako ističe, primetne su izvesne razlike u tretmanu koji su ovi slučajevi imali u javnosti. “Kada je Aleksandar Obradović snosio posledice zbog odluke da reaguje na zloupotrebe, javnost nažalost nije pokazala visok stepen svesti kao što je sada slučaj. Sada je celo Valjevo ustalo zbog Katarine i bili su spremni da idu do kraja”, kaže Ivković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari