"U pritvoru zbog istine": Sagovornici Danasa o hapšenju policajke zbog sumnje da je Mariniki Tepić dostavila informacije o Vučićevom kumu 1Foto: Vesna Lalic/Nova.rs

U danu kada je u parlamentu izglasano poverenje ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću, javnost je saznala da je jedna policijska službenica uhapšena zbog dostavljanja poverljivih informacija opozicionoj poslanici Mariniki Tepić.

K. P, policijska službenica iz Valjeva, sumnjiči se da je zloupotrebila službeni položaj time što je iz informacionog sistema MUP-a preuzela policijski izveštaj sa uviđaja saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovao bivši direktor Elektromreža Srbije Nikola Petrović.

Ona se sumnjiči da je taj izveštaj potom prosledila narodnoj poslanici Mariniki Tepić, koja ga je objavila na društvenoj mreži Tviter. Ubrzo, javnost je saznala i da je Viši sud u Beogradu policijskoj službenici odredio pritvor od 30 dana.

Sagovornici Danasa, iako saglasni da je službenica prekršila Zakon o policiji, dele mišljenje da ona zbog toga ne treba krivično da odgovara.

Advokat Božo Prelević, koji je u prelaznoj Vladi nakon 5. oktobra obavljao funkciju koministra policije ističe da je službenica iz Valjeva svojim postupkom prekršila odredbe Zakona o policiji i Krivičnog zakonika. Ipak, kako napominje, postoje propisi koji su “stariji” od ovih zakona.

– Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima UN-a navodi da građani imaju pravo na pravovremenu, potpunu i istinitu informaciju. Policijska službenica je svojim postupkom građanima omogućila upravo to, kaže Prelević.

On navodi da je vlast, po svemu sudeći, nastojala da slučaj Nikole Petrovića zataška, zbog čega ih je postupak policijske službenice posebno zaboleo.

– Postupak policajke je onemogućio da ovaj slučaj prođe kao što su prošli slučajevi Doljevac, Savamala i mnogi drugi. Ona je omogućila građanima da saznaju istinu, a štetu je isključivo nanela pripadnicima vlasti koji su istinu hteli da sakriju, navodi Prelević.

Kako ističe, osnovno je pitanje da li će se sudija kojem će biti dodeljen predmet baviti njenim motivima da ovu poverljivu informaciju podeli.

– Ona tu informaciju nije prodala, nije je prosledila kriminalnim grupama, niti stranim ambasadama. Ona je informisala građane, što bi u normalnim okolnostima sam MUP trebalo da učini. Ja pretpostavljam da će tužilaštvo u sastavljanju optužnice da se fokusira na samo delo, bez ulaženja u motive. Međutim, time će baciti loptu u dvorište suda koje će da se istakne ili neće. Ako presudu budu donosili u ime naroda ona će biti oslobađajuća. Ako je budu donosili u ime vlasti – biće osuđujuća, kaže Prelević.

Da službenica ne bi smela da bude krivično sankcionisana smatra i Slavica Radovanović, penzionisana pukovnica polilcije i narodna poslanica na listi opozicione Narodne stranke.

– Informacije iz dokumenta koje je obelodanila već su bile poznate javnosti. Zbog toga bismo ovde mogli eventualno da govorimo o disciplinskoj odgovornosti. Neshvatljiva činjenica da je policijskoj službenici određen pritvor od 30 dana samo pokazuje koliko su se predstavnici vlasti naljutili zbog ovog čina koji je osujetio njihovu nameru da prikriju istinu o saobraćajnoj nezgodi, kaže Radovanović.

Radovanović dodaje da je poslednjih godina uobičajena praksa da poverljive policijske informacije nalaze put do predstavnika vlasti, te da ih i u govorima u skupštini iznose pojedini narodni poslanici vlasti.

– Da je policajka iz Valjeva te informacije prosledila nekom narodnom poslaniku vlasti, umesto opozicije, sasvim sigurno se ne bi našla u pritvoru, niti bi protiv nje bio pokrenut krivični postupak. Naprotiv, bila bi unapređena, ističe Radovanović.

Izveštaj koji je objavila Marinika Tepić, poslanica Stranke slobode i pravde detaljno opisuje saobraćajnu nezgodu u kojoj je učestvovao Nikola Petrović. Kako se navodi, do nesreće je došlo 6. marta ove godine, a uzrok je to što Petrović nije propustio vozilo opel astra koje je imalo pravo prvenstva prolaza. On je udario u automobil, a tom prilikom su dve žene lakše povređene i načinjena materijalna šteta u visini od 600.000 dinara.

Izveštaj takođe navodi i rezultate tesitranja na prisustvo alkohola i narkotika. Tako je javnost saznala da je Nikola Petrović, imao 0,41 promil alkohola u krvi, ali i da je bio pozitivan na kokain. Žena koja je upravljala opelom, nije bila pod dejstvom alkohola ili narkotika.

Marinika Tepić, poslanica Stranke slobode i pravde je za N1 istakla da je policajka iz Valjeva heroj, te da će se sa advokatima boriti za nju.

“Policijska službenica koja je u ponedeljak uhapšena, a danas joj je određen pritvor do 30 dana samo zbog toga što je u javnom interesu reagovala kao čovek i potvrdila da je kum Aleksandra Vučića, Nikola Petrović, izazvao saobraćajnu nezgodu pozitivan na alkohol i kokain”, navela je Tepić.

U izveštaju sa uviđaja se takođe ističe da je dežurna tužiteljka Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu predložila da protiv Petrovića bude podneta krivična prijava zbog sumnje da je počinio krivično delo ugrožavanje javnog saobraćaja.

Kako su u toku dana rekli za N1, ovaj postupak je i dalje u toku.

“Кao što je navedeno u saopštenju ovog tužilaštva odmah nakon događaja, dežurni javni tužilac je nakon izvršenog uviđaja naložio da se redovnim putem tužilaštvu dostavi krivična prijava protiv Petrović Nikole zbog krivičnog dela Ugrožavanje javnog saobraćaja iz čl. 289 st. 1 Кrivičnog zakonika i ovim povodom se tužilaštvo neće više oglašavati dok traje preduzimanje dokaznih radnji, odnosno saslušanje osumnjičenog, ispitivanje svedoka, psihijatrijsko veštačenje, sudsko-medicinsko veštačenje i saobraćajno-tehničko veštačenje“, navelo je tužilaštvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari