Ratko Mladić nikada nije bio u kasarni Topčider, niti ima saznanja šta se događalo u vojnom objektu Karaš u noći kada su ubijeni gardisti. Holandskom istražnom sudiji je rekao „pitajte onoga ko zna“ u kontekstu nadležnosti, misleći na generala koji je u to vreme rukovodio objektom. On mora da zna šta se te noći događalo u kasarni – kaže za Danas Miloš Šaljić, advokat haškog optuženika Ratka Mladića.


Naš sagovornik nije u Hagu prisustvovao saslušanju Ratka Mladića povodom slučaja Topčider, ali je, kako navodi, više puta sam sa njim razgovarao o toj temi.

– Ratko Mladić kategorički tvrdi da nikada nije bio u tom objektu. Samim tim nije bilo ni njegovo obezbeđenje, jer nije bilo potrebe da bude. Mladić nema saznanja šta se dogodilo 5. oktobra 2004. u noći kada su nastradali gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović – tvrdi Šaljić. Naš sagovornik veruje u prvobitnu verziju događaja koju je saopštila vojska, a to je da se dogodilo ubistvo i samoubistvo, te da ne postoji treća osoba koja je ubila gardiste.

– Advokati prave reklamu sebi od čitavog slučaja. Ne vidim drugi razlog zašto se ponovo ime Ratka Mladića pominje u slučaju Topčider. Ništa oni novo ni spektakularno neće otkriti, samo će biti potvrđeno ono što je Vojska Srbije saopštila nakon događaja. Bilo je ubistvo i samoubistvo, nikakva treća osoba nije umešana u incident. Ostale komisije, uključujući i nezavisnu državnu, donosile su proizvoljne zaključke u političke svrhe – smatra Šaljić.

Predrag Savić, pravni zastupnik porodica Jakovljević i Milovanović, kaže za Danas da se od advokata Ratka Mladića druge izjave i ne mogu očekivati.

– Ne bi oni ništa priznali, zato su i „uvereni“ u svoju verziju priče, a ne u ono što su utvrdile brojne komisije i što tvrdimo i mi – da su gardisti ubijeni. Čak je i Mladić pokazao dozu čovečnosti, iskazavši saučešće porodicama – ističe Savić. On je uveren da će istraga uskoro dokazati i ko je ubio gardiste, jer je za to stvorena povoljna politička klima.

– U vreme Koštuničine vladavine činilo se sve da se slučaj zataška i odmogne istrazi. Ministarka pravde Snežana Malović nije ni pomagala ni odmagala. Sada postoji pozitivna politička klima da slučaj Topčider nakon 10 godina dobije svoj epilog – uveren je Savić, dodajući da advokati porodica ubijenih gardista pokreću niz pravnih mera, uključujući saslušavanje svedoka i nove istražne radnje u vojnom objektu Karaš, koje će, kako kaže, sigurno okončati istragu i otkriti ubice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari