Advokati pozvali na protest 5. marta "zbog spornih odluka Vrhovnog kasacionog suda" 1Foto: Advokatska komora Beograda

Grupa advokata pozvala je danas građane na protest u subotu, 5. marta, zbog, kako su saopštili, spornih odluka Vrhovnog kasacionog suda, među kojima je i dopuna stava koja se odnosi na naplatu troškova obrade kredita.

Protest će biti održan ispred Vrhovnog kasacionog suda.

Advokat Miroslav Živković rekao je, na konferenciji za novinare, da su odlučili da organizuju protest zbog spornih odluka Vrhovnog kasacionog suda koje su „u korist jače neravnopravne stranke u postupku“.

On je rekao da je 16. septembra 2021. godine Vrhovni kasacioni sud doneo „spornu i kriminalnu dopunu stava“ koja se odnosi na naplatu troškova obrade kredita.

Živković je rekao da je ta dopuna stava suprotna stavu suda „od 2018. godine kada je predsednik Vrhovnog kasacionog suda Milojević pozivao građane da tuže banke ukoliko im ne vrate novac vansudskim putem“.

„Pravni stavovi Vrhovnog kasacionog suda nisu obavezujući. U suprotnom oni bi bili izvor prava i onda bi Vrhovni kasacioni sud derogirao celu državu svojim ponašanjem“, rekao je Živković.

On je pozvao advokate da se u što većem broju okupe na protestu, koji će početi u 13 časova, i „iskažu svoje nezadovoljstvo odlukama Vrhovnog kasacionog suda“.

Advokat Vladimir Živanović rekao je da „niko ne zna šta su troškovi obrade kredita“.

„Ti troškovi nisu stvarni, oni ne postoje. Celokupna cena usluge banke, redovne delatnosti banke sastoji se u kamati. Tako propisuje Zakon o obligacionim odnosima na koji upućuju i svi ostali relevantni zakoni. Ako postoje neki troškovi pored toga oni moraju da se dokažu.Ovom promenom stava Vrhovni sud je faktički derogirao odredbe Zakna o parničnom postupku, našeg procesnog zakona gde svako mora da dokaže na šta se poziva, odnosno suprotno, kako to reguliše teret dokazivanja“, rekao je Živanović.

On je naveo da je „Vrhovni sud ukinuo odredbe našeg procesnog zakona“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari