Advokati u četvrtak protestuju ispred ministarstva 1Foto: N1(Arhiva)

Advokati koji traže povlačenje nacrta izmena Zakona o parničnom postupku u četvrtak 1. jula održaće protest ispred zgrade Ministarstva pravde u Nemanjinoj ulici.

Protest, na koji su pozvali i građane da im se pridruže, zakazan je za 10 časova, što je upravo i termin u kojem revidirana radna grupa, dopunjena predstavnicima Advokatske komore Srbije, treba da počne da radi na izmenama predstavljenog nacrta.

Kako su predstavnici ad hok formiranog pokreta advokata “Ni korak nazad” istakli na današnjoj konferenciji u beogradskom Medija centru, funkcioneri AKS-a su se na ovaj korak odlučili ignorišući većinsku volju advokature.

Kako su naveli, skupštine advokatskih komora Beograda, Zaječara, Kragujevca i Šapca su zatražile povlačenje nacrta iz procedure, a ne nastavak rada na njemu.

– Uprkos volji dve trećine advokata da se nacrt povuče iz procedure, Ministarstvo pravde je uz saradnju sa Advokatskom komorom Srbije nastavilo na njegovoj izradi. U četvrtak ćemo organizovati protest ispred ministarstva, a od septembra ti protesti mogu da prerastu i u konstatna protestna okupljanja, kazala je Pavlović.

Ona je negirala da je izmena ovog zakona međunarodna obaveza Srbije, ističući da se jedina obaveza odnosi na povećanje efikasnosti pravosuđa.

– Ovakav nacrt, međutim, ne vodi u tom smeru. Ako igde vodi, vodi u kompletan kolaps pravosuđa. Mi imamo ozbiljne probleme u pravosuđu, ali rešenje nije u ZPP-u. Mi ćemo biti u prvoj liniji da pomognemo kako bismo postigli efikasnije pravosuđe, ali ovakav nacrt ne može da bude usvojen, kazala je advokatica Jelena Pavlović.

Nadovezujući se na njeno izlaganje, advokat Stefan Karadžić je odgovorio na ranije iznete optužbe da su advokati i građani krivi za preopterećenost sudova. Nabrajajući neke od najmasovnijih predmeta iz skorije prošlosti, Karadžić je nastojao takvu optužbu da demantuje.

– Vojni rezevisti, poljoprivredne subvencije, Fond PIO, Železnice, naknada prevoza pripadnika MUP-a….Sve ove predmete, a ima ih preko milion, generisala je država, bilo preko državnih organa, bilo preko preduzeća čiji je osnivač. Država je dužna da se ozbiljno pozabavi ovim problemom i ustanovi zbog čega dolazi do ovolikog broja parničnih postupaka. Ne mogu građani i advokati koji ih zastupaju da budu odgovorni zbog toga, navodi Karadžić.

Advokat Miroslav Živković je istakao da protesti advokata neće prestati, već će vremenom postati samo radikalniji “sve dok se pisanje zakona ne vrati u pravne okvire”.

– Ne smemo dozvoliti da isti ljudi koji su ovakav nacrt napravili, sada zajedno sa lažnim predstavnicima advokature, rade na njegovoj popravci, navodi Živković.

On je istakao da je zakonodavni proces u Srbiji privatizovan i da se o izradi zakona više ne pitaju ni građani, ni narodni poslanici, već da je sve u rukama nekolicine vladinih nevladinih organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari