Advokatska komora Beograda odgovorila tužiocu Višeg tužilaštva: „Selektivnim postupanjem vršite pritisak na advokaturu“ 1Foto: Advokatska komora Beograd

Upravni odbor Advokatske komore Beograda odgovorio je tužiocu Višeg tužilaštva u Beogradu Nenadu Stefanoviću, ističući da su bili iznenađeni njegovim dopisom.

Stefanović je nedavno pisao predsedniku AKB-a Momčilu Bulatoviću a povodom javnih istupa advokata Zdenka Tomanovića koji zastupa policijskog inspektora Slobodana Milenkovića koji je prethodnih dana u više navrata ispitivan u beogradskom Višem tužilaštvu.

U odgovoru UO komore postavlja se pitanje zašto je Stefanović reagovao baš sada i u odnosu na ovaj konkretan slučaj, s obzirom da je njegova reakcija u potpunosti izostala u svim dosadašnjim sličnim slučajevima.

„Povodom vašeg dopisa Upravni odbor Advokatske komore Beograda zauzeo je stav da se ovakvim selektivnim postupanjem u odnosu na konkretnog advokata vrši pritisak na samostalnost i nezavisnost advokature u obavljanju ove delatnosti“, navodi se u odgovoru AKB-a uz dodatak da apeluju na sve državne organe da se uzdrže od istupa u javnosti koji se mogu tumačiti kao pritisak na rad advokature kao samostalne i nezavisne profesije.

Oni su istakli da predsednik AKB i Upravni odbor nisu nadležni da razmatraju da li se u konkretnom slučaju radi o postupanju koje je u suprotnosti sa Kodeksom profesionalne etike advokata, pozivajući tužioca da se obrati nadležnim organima.

Tužilac je dopis slao zbog niza saopštenja i javnih istupa advokata Zdenka Tomanovića, smatrajući da oni nisu u skladu sa Kodeksom profesionalne etike advokata

„Imajući u vidu da VJT u Beogradu postupa profesionalno i zakonito uz puno uvažavanje prava advokata Zdenka Tomanovića i Slobodana Milenkovića smatram da su predmetne izjave u potpunosti neprimerene i u suprotnosti sa Kodeksom profesionalne etike advokata koje uređuju međusobne odnose advokata i državnih organa“, stoji u dopisu tužioca uz opasku da su neprihvatljive insinuacije da se tužilaštvo bavi jeftinim pravnim doskočicama, da učestvuje u poduhvatu rušenja integriteta Tomanovićevog klijenta, da se Milenković oružjem brani od države, te da tužilaštvo pokušava zastrašivanje advokata.

Do razmene saopštenje Tomanovića i Stefanovića došlo je nakon što je Posebno odeljenje Višeg tužilaštva u Beogradu posle intervjua bivše državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović odlučilo da sasluša Slobodana Milenkovića, načelnika Odeljenja za droge beogradske policije. Milenković je, podsetimo, bio jedan od policajaca zaslužnih za hapšenje Predraga Koluvije, vlasnika plantaže Jovanjica okrivljenog za proizvodnju i puštanje u promet 1,6 tona kanabisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari