Čuvanje kvaliteta ili nezakonita diskriminacija: Zbog čega je u Beogradu nemoguće postati advokatski pripravnik sa diplomom privatnog fakulteta? 1Foto: Advokatska komora Beograd

Advokatska komora Beograda privukla je dosta pažnje na sebe odlukom da otvoreno diskriminiše diplomce privatnih pravnih fakulteta kojima već godinu i po dana ne dozvoljava upis u imenik pripravnika. I dok iz komore ističu da su se na ovaj korak odlučili kako bi održali određeni standard kvaliteta, sa privatnih fakulteta upozoravaju da se radi o nezakonitoj praksi, najavljujući tužbe sudu.

Dvadesetšestogodišnji Bogdan Jevremović je u septembru 2022. godine diplomirao na Pravnom fakultetu privatnog univerziteta Union. Mesec dana kasnije je sa diplomom i svim drugim potrebnim dokumentima otišao u prostorije Advokatske komore Beograda kako bi podneo zahtev za upis u imenik advokatskih pripravnika. U pitanju je neophodan korak kako bi se dobila mogućnost polaganja pravosudnog ispita.

Još dok je bio u prostorijama komore rečeno mu je od strane administrativnih radnika da “nikada neće biti upisan sa privatnim fakultetom”.

Ipak, zahtev je podneo. Četiri meseca kasnije, kada na zahtev još nije bilo odgovoreno iako su istekli rokovi, shvatio je da su upozorenja bila osnovana. Jevremović je onda otišao u Advokatsku komoru Kragujevca gde je upisan u imenik pripravnika.

Bogdan Jevremović nije usamljen slučaj, imajući u vidu da niko ko je završio privatan fakultet u prethodnih godinu i po dana nije u Advokatskoj komori Beograda upisan u imenik pripravnika.

U Advokatskoj komori Beograda ne negiraju da su onemogućili diplomce privatnih fakulteta da budu upisani u imenik pripravnika.

Kako za Danas ističe advokat Saša Ivanišević, potpredsednik AKB-a, na taj korak su se odlučili kako bi zaštitili profesiju od sveopšte degradacije.

– Danas ispod svake bandere niče po neki pravni fakultet i ima ih preko stotinu. To je dovelo do tragične situacije da su ljudi sa upitinim diplomama i nivoom znanja preplavili naše pravosuđe. Ovo je naš pokušaj da tome stanemo na put i da skrenemo pažnju javnosti na ovaj problem, kaže Ivanišević.

Kako ističe, komora je pre nego što je uveden moratorijum za diplomce privatnih fakulteta pokušavala da problem reši sa nadležnim institucijama.

– Ne postoje vrata na koja nismo kucali, od Ministarstva prosvete i Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, do Ministarstva pravde. Ali država ne želi da reši problem u obrazovanju, ističe Ivanišević.

On sam naglašava da komora formalno-pravno nema osnov da ljudima zabrani upis, ali da opravdanje pronalaze u etičkom kodeksu koji upis može da stopira ukoliko neko nije dostojan da se bavi advokaturom.

Violeta Beširević, dekanica Pravnog fakulteta Univerziteta Union naglašava da je ovakav stav Advokatske komore Beograda neshvatljiv.

– Ovakva odluka komore je protivustavna i protivzakonita, što se uklapa u opšti trend nepoštovanja zakona u zemlji, naglašava Beširević.

Ona ističe da su u prethodnom periodu, što usmeno što pismeno, pokušavali da upozore Upravni odbor AKB-a na nezakonitost ovakve odluke.

– Mi smo akreditovana ustanova, naš program je identičan programu Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Po svim merljivim kriterijumima mi smo kvalifikovani da sprovodimo nastavu. Nismo uspeli mirnim putem da utičemo na odluku komore, tako da ćemo biti prinuđeni da krenemo institucionalnim putem, kaže Beširević dodajući da ju je posebno porazilo to što u Upravnom odboru AKB-a sede osobe koje se otvoreno zalažu za poštovanje ljudskih prava i sloboda, dok prekrštenih ruku prelaze preko ovakvog postupanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari