Agencija za bezbednost saobraćaja: Od početka godine u Srbiji poginulo 187 osoba, među njima 68 starijih od 65 godina 1foto: Ana Milošević/ Danas

Od početka godine u saobraćajnim nesrećama u Srbiji poginulo je 187 osoba, a među njima 68 starijih od 65 godina, saopštila je danas Agencija za bezbednost saobraćaja.

Broj smrtno stradalih starijih osoba povećao se u odnosu na isti period prošle godine za 18, što je 36 odsto više, navela je Agencija, ističući da je od 65 godina starije i sedam od deset biciklista koji su izgubili život u saobraćaju.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, osobe starije od 65 godina najčešće stradaju u periodu od 17 do 20 časova, pa im je potrebno ukazati na važnost nošenja svetlo-odbojnih prsluka, retro-reflektujućih oznaka i svetlije odeće, kako bi bili uočljivi za vozače i druge učesnike.

Budući da u poznijim godinama dolazi do opadanja pažnje i koncentracije, slabije procene rizika i sporijeg kretanja, veoma je važno razgovarati sa starijim osobama i podsećati ih da u saobraćaju
budu dodatno oprezni, ističe Agencija.

Naročita pažnja neophodna je prilikom prelaska kolovoza, vožnje bicikla, kretanja u naselju i van naselja, posebno u večernjim satima i u uslovima smanjene vidljivosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari