Agencija za privredne registre: Petina registrovanih medija nema upisane sve podatke propisane novim zakonom 1foto Aleksandar Roknić

Agencija za privredne registre saopštila je danas da manje od petine registrovanih medija – 482, nema upisane sve podatke propisane novim Zakonom o javnom informisanju i medijima i pozvale izdavače medija da do 4. februara 2024. godine ispune svoju zakonsku obavezu i registruju sve potrebne podatke.

U saopštenju Agencija je navela da je u Srbiji trenutno registrovano 2.588 medija i da je na internet stranici Agencije ažurirana lista od 482 medija koji nemaju registrovane sve podatke.

Svi izdavači medija koji do sada nisu registrovali podatke o glavnom uredniku, a trebalo je to da učine i po odredbama starog zakona, dužni su da podnesu prijavu i registruju podatke o glavnom uredniku u narednih mesec i po dana, odnosno do isteka roka propisanog novim zakonom.

Tu obavezu imaju i izdavači medija koji su promenili glavnog urednika, ali to nisu registrovali u roku od 15 dana od nastale promene. Oni treba da podnesu registracionu prijavu sa odgovarajućom dokumentacijom, kako bi se u registru ažurirali podaci o glavnom uredniku, koji su obavezan predmet registracije.

Ako je izdavač medija društvo kapitala, onda izdavač ima obavezu da registruje dokument koji sadrži podatke o pravnim i fizičkim licima koja neposredno ili posredno imaju više od pet odsto udela u osnivačkom kapitalu izdavača, podatke o njihovim povezanim licima i podatke o drugim izdavačima u kojima ta lica imaju više od pet odsto udela u osnivačkom kapitalu.

Ukoliko izdavač ne registruje te podatke u propisanom roku, registrator će izbrisati medij iz registra po službenoj dužnosti, bez donošenja posebnog akta o brisanju, navedeno je u sapštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari