Agencije i dalje vode putnike na Eviju, stopiran samo Pefki, prevremeni povratak se plaća 1Foto: Beta/AP Photo/Andreas Alexopoulos

Evakuacija srpskih turista na letovanju sa grčkog ostrva Evija, koje je zahvatio talas požara, počela je danas, a kako saznaje Danas, oni koji odluče da se vrate svojim kućama pre isteka letnjih aranžmana, neće moći da računaju na povraćaj novca jer se požar smatra „višom silom“ i ne podleže obavezi novčane nadoknade štete.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić juče je najavila početak izmeštanja svih srpskih turista sa Evije. Ona je precizirala da na tom ostrvu letuje oko 500 srpskih turista, koji nisu ugroženi, ali su, radi bezbednosti, izmešteni na druge lokacije, s obzirom na to da se požar na ostrvu ne smiruje.

– U stalnom smo kontaktu sa ambasadom Srbije u Atini i prema poslednjim informacijama, turistički vodiči koji su predstavnici naših agencija održali su sastanak na kome je doneta odluka da se svi srpski putnici koji se nalaze na Eviji izmeste na druge lokacije – istakla je ministarka Matić.

„Iako nisu ugroženi, požar se ne smiruje, bezbednost naših građana je na prvom mestu i najbolje je da budu daleko od potencijalne opasnosti“, objasnila je ministarka. Sve turističke agencije se organizuju da u što kraćem vremenskom roku obezbede autobuse kako bi se naši putnici što pre prebacili na bezbedne lokacije. Juče je autobusima prebačena prva grupa od 200 ljudi, posle čega će se izmestiti i ostali putnici koji se nalaze na ostrvu.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) Aleksandar Seničić kaže za Danas da su svi srpski turisti na Eviji dobro, da niko od njih nije povređen niti je bilo kome od njih u požaru stradala imovina ili lične stvari.

– Požar je buknuo na jednom delu ostrva Evija i vlasti su iz predostrožnosti sve turiste izmestile na trajekte. Kada se požar smirio turisti su vraćeni na kopno. Deo naših turista je potom odlučio da prihvati ponudu svojih turističkih agencija preko kojih su ostvarili ovosezonske letnje aranžmane da se premeste na druge lokacije na grčkom primorju gde ne postoji bojazan od požara a postoje slobodni kapaciteti. Drugi deo je odlučio da ostane na ostrvu kako bi pratio dalji razvoj situacije. Neki iz te grupe žele da nastave sa letovanjem ako se ostvare uslovi za to, dok su drugi za povratak u Srbiju. Reč je o turistima koji su doputovali organizovano autobusima i takve situacije u kojima neki žele da se vrate a drugi ne, treba da se reše dogovorom – objašnjava Seničić i dodaje da u drugim delovima Grčke u kojima haraju požari nema turista iz Srbije.

Prema njegovim rečima, šta će biti sa aranžmanima naših turista koji tek treba da krenu put delova Grčke zahvaćenim požarima, turističke agencije iz Srbije će rešavati u dogovoru sa svojim grčkim partnerima. Postoje procene, kaže Seničić, da će se situacija sa požarima smiriti te da će srpski turisti koji su uplatili aranžmane i tek treba da otputuju put Grčke imati priliku za to.

– Kada je pak reč o našim turistima koji su sada u Grčkoj i zbog požara koji haraju žele da se vrate u Srbiji moram da kažem da se teško može očekivati povraćaj novca za onaj deo aranžmana koji nije ostvaren. Jednostavno, za zahtev za povraćaj novca od grčkih partnera turističkim agencijama u Srbiji je potreban prihvatljiv formalno pravni razlog. Požari se smatraju „višom silom“ i u tom smislu ne spadaju u kategoriju koja podrazumeva povraćaj novca uplaćenog za turističke aranžmane – navodi naš sagovornik.

Kako javljaju novinske agencije, požar na Eviji je najveći među nekoliko desetina koji su protekle sedmice izbili širom Grčke koja se suočava sa najvećim toplotnim talasom u poslednjih 30 godina. Prema izveštajima, vatrogasne jedinice, vojska i dobrovoljci ne uspevaju da nastave borbu s požarom koji besni u obalskom gradu Pefki. Šumski požari besne i na Peloponezu, dok slabi vatra na severnom obodu Atine, pošto je spalila šumu i brojne zgrade.

Grčka vlada je zatražila pomoć iz inostranstva i više od 20 zemalja se odazvalo, šaljući avione, helikoptere, vozila i vatrogasce. U borbi protiv nezapamćenih požara u Grčkoj kao ispomoć kolegama iz te zemlje pritiču i ekipe vatrogasaca iz Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.