Agronom Jovanjice: Dao bih otkaz da sam posumnjao da se proizvodi indijska konoplja 1Foto: MUP

Agronom Vladan Živojinović, koga Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti da je po nalogu Predraga Koluvije rukovodio proizvodnjom kanabisa na plantaži Jovanjica, danas je pred većem Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu negirao krivicu.

On je poput Koluvije, negirao da je u Jovanjici proizvođen kanabis, insistirajući da je isključivo učestvovao u proizvodnji industrijske konoplje.

„Nikada se nisam bavio proizvodnjom, niti sam rukovodio proizvodnjom indijske konoplje. Rukovodio sam proizvodnjom industrijske konoplje, a o toj proizvodnji bili su obavešteni i MUP i Ministarstvo poljoprivrede. Nijednog trenutka nisam posumnjao da to nije industrijska konoplja. Da sam posumnjao, ja bih tog trenutka otišao iz Jovanjice, dao bih otkaz“, naveo je Živojinović.

On je zamolio sudsko veće da mu pritvor, u kojem se nalazi 432 dana, zameni blažom kaznom, ističući da nikada ranije nije osuđen ni za jedno krivično delo.

„Ovde se nalazim samo zato što sam savesno obavljao svoj posao. Prekinuto mi je školovanje. Da se sve ovo nije desilo ja bih do sada doktorirao. Uskraćeno mi je pravo da gledam kako mi deca odrastaju“, naveo je Živojinović.

On je iznoseći odbranu detaljno opisivao proces proizvodnje u Jovanjici, insistirajući da je ceo proizvodni ciklus bio izuzetno transparentan i izložen brojnim kontrolama. Živojinović je ponovio da je svaka biljka na Jovanjici imala svoju deklaraciju, i da je na osnovu nje moglo da se sazna ko je proizvođač zasada, koja sorta je u pitanju, ko je isekao izdanke, kog dana, sa koje matične biljke.

„Te deklaracije nisu mogle da spadnu sa biljaka. Mogle su samo nasilno da budu skinute“, naveo je Živojinović implicitno ponavljajući ranije iznetu tezu odbrane da je policija skidajući deklaracije kompromitovala sve dokaze koje je konfiskovala sa plantaže Jovanjica.

Analizirajući fotografije iz spisa predmeta, Živojinović je istakao da su sadnice morale da budu zalivane svakog dana, dodajući da bi u suprotnom propale.

„Na jednoj fotografiji se vide sveže sadnice, iako je prošlo šest dana od kako niko od zaposlenih nije imao pristup gazdinstvu Jovanjica. Nemoguće je da ove sadnice izgledaju ovako sveže. To mi je zaista čudno“, kazao je Živojinović. Podsetimo, Predrag Koluvja je na ranijim glavnim pretresima izneo tvrdnju da je policija, nakon njihovog privođenja, na plantaži Jovanjica proizvodila kanabis, kako bi mogla da potkrepi navode iz optužnice.

Vladan Živojinović je, kao i Koluvija, odbio da odgovara na pitanja zamenika tužioca za organizovani kriminal Saše Drecuna, tvrdeći da je izigrao njegovo poverenje.

Nakon njega, odbranu je izneo i Branislav Miljević, radnik na Jovanjici. On je istakao da nikada nije bio član kriminalne grupe, negirajući da se Jovanjica bavila proizvodnjom kanabisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.