Aida Ćorović: Vučić doveo desničare da ućutkuju neistomišljenike 1Foto: Miroslav Dragojević

Aleksandar Vulin došao je, po naređenju Aleksandra Vučića, na čelo MUP-a da prima desničare u policiju i da im da odrešene ruke da napadaju i maltretiraju građane i građanke, ističe u razgovoru za Danas aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović.

Nju je nepoznati muškarac, ili kako ona kaže klinac, prekjuče ispolivao koka-kolom blizu stana u kojem živi na Vračaru, pri čemu joj je uputio brojne uvrede i sve to još snimio telefonom.

Pre samo nekoliko dana, nju i snimatelja koji radi za RTL News Netherlands dva huligana ispolivali su fantom. Oba napada prijavila je policiji.

Inače, Ćorović je pre skoro dva meseca, zajedno sa Jelenom Jaćimović, takođe aktivistkinjom za ljudska prava, bacila nekoliko jaja na mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću koji se nalazi upravo na Vračaru.

Zbog toga su brtutalno privedene od strane navodno policajaca u civilu, koji pritom nisu hteli da se legitimišu.

* Nakon najnovijeg napada ste na svom Fejsbuk profilu napisali da su za ovakve napade “direktno odgovorni ministar unutrašnjih poslova Aleksanadar Vulin i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić”. Zašto?

– Mi imamo veličanje Ratka Mladića kao heroja, imamo sličnu retoriku kao i devedesetih, tu je i stanje u policiji, i u tom smislu Vučić i Vulin jesu odgvoorni za ovo što se meni desilo, kao i za druge napade na aktiviste i aktivistkinje.

* Da li očekujete da će se napadi na neistomišljenike Vučićevog režima intezivirati u narednom periodu?

– Sigurna sam da hoće. Očekujem, a to sam i ranije predviđala, da će se intezivirati i fizički i verbalni napadi, kao i uvrede i pretnje, jer Vučić je desničare i doveo upravo zbog toga da svako ko je neistomišljenik sa njegovim režimom bude ućutkan.

* Da li se posle najnovijeg napada plašite za svoju bezbednost?

– Iskreno, nije prijatno, jer me je taj klinac zaskočio sa leđa, dakle, pratio me je niz ulicu. Ja sam ga videla na kiosku, čudno me je zagledao, pozvao je nekoga telefonom, verovatno da proveri da li sam to ja.

* Da li vas je iznenadilo ponašanje policajaca u Priboju, koji su pevali pesmu koja veliča genocid u Srebrenici i zločine u Vukovaru?

– Naravno da me ne iznenađuje to što se desilo u Priboju. Sve je to, dakle, očekivano kad živimo pod radikalskom vlašću.

* Šta očekujete od predstojećih aprilskih izbora?

– Očekujem da do izbora rastu tenzije i da bude ozbiljnih problema. Vlast će uraditi sve kako ne bi izgubila izbore, bukvalno će, kako se kaže, gaziti preko leševa. To mislim zbog toga što se ovde više ne radi o političkom opstanku, već i o tome da oni znaju kako će proći ako izgube izbore.

* Kako gledate na to što EU i međunarodna zajednica ne reaguju na stanje u Srbiji?

– Evropska unija se pravi mrtva na sve što se dešava ovde. Ja sam razočarana u njih. Imali su iskustvo sa Slobodanom Miloševićem i opet su dopustili da se ovo dešava u Srbiji pod Vučićevim režimom, koji im je ispričao nekoliko lepih fraza i oni su mu poverovali. Puštaju ga da rai šta hoće. Malu nadu daje to što se politička garnitura u SAD i Nemačkoj promenila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari