Svečana akademija „Ćirilica moje pismo“ bila je poslednja u nizu dešavanja kojima su minulih nedelju dana učenici i nastavnici Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Kladovu obeležili pažnje vredan jubilej, 180 godina školstva u ovoj podunavskoj varoši.

Od pozorišne predstave „Bubica“, preko sportskih takmičenja, priredbi za učenike i roditelje, izložbe slika likovnih pedagoga i nekadašnjih učenika, kviza znanja o narodnoj književnosti za đake, koji je bioposvećen prvom lingvisti i reformatoru srpskog jezika do svečane akademije – svim ovim aktivnostima učenici i nastavnici jedine osnovne škole u Kladovu obeležili su jubilej.

Danas OŠ „Vuk Karadžić“ Kladovo ima 966 učenika, koji nastavu pohađaju u dva objekta u matičnoj školi i šest izdvojenih odeljenja u Novom Sipu, Davidovcu, Kostolu, Milutinovcu, Maloj i Velikoj Vrbici.

U školi je zaposleno više od 100 nastavnika i nenastavnog osoblja, što je takođe svrstava u veće škole u Srbiji. Kladovska osnovna škola zahvaljujući sadržajnom i osavremenjenomradusvake godine beležiznačajne uspehe na takmičenjima od opštinskog nivoa pa sve do republičkog ranga, kako iz nastavnih predmeta, tako i na raznim sportskim takmičenjima, literarnim i likovnim konkursima.



Nekad imali i preko 2.000 đaka

Kladovska osnovna škola koja nosi ime Vuka Karadžića i osnovana je pre ravno 18 decenija, po okončanju Srpske revolucije 1835. godine. Škola je bila smeštena u privatnoj kući i brojala je 39 učenika muškog pola, a prvi učitelj bio je Antonije Damjanović. Bilo je potrebno dvadeset šest godina da u školske klupe, školske 1861/62. godine sednu i devojčice. Od školske 1951/52. godine kladovska škola postaje osmogodišnja. Najveći broj učenika je imala pre 30 godina, školske 1984/85 i tadašnjih 2.019 učenika,svrstavalo ju je u jednu od najvećih u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari