Akcija "Burek solidarnosti" u Borči: Građani u odbrani komšije 1Foto: YIHR Srbija

Akcija „Burek solidarnosti“ najavljena je za danas u 10 sati u pekari „Roma“ u Borči, u znak solidarnosti sa vlasnikom albanske nacionalnosti Monom Đurajem zbog skupa desničara protiv njega.

Na akciju solidarnosti pozvao je poslanik Demokratske stranke Balša Božović, a poziv su podržale brojne javne ličnosti, među kojima i Dobrica Veselinović iz Inicijative Ne davimo Beograd i drugi.

Balša Božović je za Danas rekao da se nada da će se danas okupiti što više građana koji će pokazati da ne podržavaju nacionalističke i desničarske ispade, govor mržnje i napade koji se prethodnih dana bili usmereni protiv Đuraja.

– Doručkovaćemo u toj pekari zato što je vlasnik neko ko ovih dana trpi ogroman pritisak, a na nama je da pokažemo svima da je to naš komšija i da se njegovi sugrađani solidarišu sa njim, da ga brane, kao što je to učinila i Sofija, njegova komšinica, koja je pokrenula čitavu ovu akciju, ističe Božović. On naglašava i da je zabrinjavajuće to što je grupa ekstremista najavila novi protest protiv pekara Đuraja za nedelju, a nadležni organi još uvek nisu sankcionisali učesnike prethodnog skupa.

– Policija i tužilaštvo posebno treba da povedu računa o ovim dešavanjima jer još uvek nisu podignute optužnice za ono što se dogodilo ispred pekare „Roma“ a već se najavljuje sledeći skup. Tužilaštvo treba da privede pravdi sve one koji su u tome učestvovali i da zabrani svako dalje okupljanje koje poziva na fašizam, istakao je Božović.

Dobrica Veselinović takođe najavljuje podršku članova Inicijative Ne davimo Beograd i ističe da se nada oštrijoj reakciji policije.

– Nadam se da će zabraniti taj najavljeni skup desničara ili barem oštrije sankcionisati učesnike nego prethodnog puta kada su se praktično pravili da se ništa nije desilo, naglasio je Veselinović.

Nekoliko desetina desničara okupilo se prošle subote ispred pekare „Roma“ u beogradskom naselju Borča, noseći srpske zastave i skandirajući parole o Kosovu, a na automobil vlasnika pekare stavili su svinjske glave i po njemu izlepili plakate.

Do toga je došlo zato što je brat, koji je bio zaposlen u tom objektu, objavio na Fejsbuku fotografiju iz 2017. na kojoj rukama pokazuje dvoglavog orla, nacionalni simbol Albanaca. Vlasnik pekare se ogradio od ponašanja zaposlenog.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović reagujući na ovaj događaj, rekao je da je okupljanje prošlo bez incidenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.