Akcija MUP-a: Uhapšene vođe „balkanskog kartela“ zbog šverca 7 tona kokaina 1Foto: Kristina Bondžulić/Danas

U okviru međunarodne akcije „EASY“, ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Evropolom i Tužilaštvom za organizovani kriminal uhapsilo je i privelo vođe „Balkanskog kartela“ koji je se sumnjiči da je poslednjih godina organizovao šverc više od sedam tona kokaina na područje Evrope.

Akcija je sprovedena u najvećoj tajnosti u saradnji sa policijama Holandije i Belgije uz koordinaciju Evropola, a uhapšena su lica koja su vođe ovog najvećeg kartela u Evropi.

U saopštenju MUP-a se navodi da je uhapšeno 13 lica i to: M.S., M.L., M.J., D.Đ., M.M., D.N., I.C, R.R., G.P.,M. R, V.S. M.P. i LJ.L., zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz.

Kako je saopšteno ova organizovana kriminalna grupa koju čine 20 lica sumnjiči se da je umešana u  međunarodnu trgovinu narkoticima.

Naime, organizatori i pripadnici ove organizovane kriminalne grupe sumnjiče se da su tokom 2020. godine učestvovali u nabavci i transportu više od šest tona kokaina iz Južne Amerike ka zemljama Zapadne Evrope i Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

U toku predistražnog postupka, kako MUP navodi, prikuljeni su dokazi koji se odnose na korišćenje Skaj aplikacije putem međunarodne pravne pomoći kao i dokazi koji se odnose na predmetne zaplene od drugih država , pre svega, Republike Francuske.

Na teritoriji  Srbije slobode je lišeno 13 lica, od sedam lica koja nisu lišena slobode dva lica se nalaze na izdržavanju kazne zatvora odnosno pritvora po rešenjima Kraljevine Holandije i Republike Peru, jedno lice se nalazi u pritvoru po drugom osnovu u Nišu i četiri se nalazi u besktvu, navodi se u saopštenju.

Ova organizovana kriminalna grupa, koja je delovala i na području Kariba na Arubi, je u februaru 2022. godine ugovorila za samo jednu isporuku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari