Akcija o bezbednosti u saobraćaju u centru Vranja, kao deo obeležavanja "Evropske nedelje mobilnosti" 1Foto: vranje.org.rs

U sklopu obeležavanja „Evropske nedelje mobilnosti“, Savet za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Vranja organizovao je akciju u centru grada, u kojoj su učestvovali predškolci i učenici osnovnih škola.

U cilju usvajanja pravila bezbednog ponašanja u saobraćaju, a u saradnji sa Tehničkom školom u Vranju, na delu ulice Kralja Stefana Prvovenčanog montiran je saobraćajni poligon, gde su učenici nižih razreda vozili rolere, a stariji đaci bicikle.

Ivica Mihajlović, član Saveta za bezbednost saobraćaja, govorio je o statističkim podacima, ističući da je u poslednje tri godine u saobraćajnim nezgodama u Srbiji stradalo 34 dece, a 4.000 bilo povređeno.

„Deca u saobraćaju učestvuju kao pešaci, biciklisti i putnici u vozilu. Na žalost, 56 odsto dece, kao putnici u vozilu, za poslednje tri godine bilo je povređeno. Od toga četvoro dece je poginulo, troje kao biciklisti, a jedno dete od 14 godina kao vozač putničkog automobila. Zbog toga je neophodno preduzeti sve potrebne mere i akcije, kako bi se povećala bezbednost u saobraćaju, pre svega dece“, istakao je Mihajlović.

Pomoćnik gradonačelnika i predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja grada Vranja, Marjan Stanković, istakao je da je ova akcija postaje tradicionalna sa ciljem ukazivanja na zdrave načine kretanja.

„Da bi smanjili zagađenje vazduha, te zaštitili i unapredili životnu sredinu, potrebno je koristiti alternativna prevozna sredstva poput bicikala, trotineta i rolera. Današnji skup ima za cilj upravo promovisanje ovakvih načina kretanja sa akcentom na pravilno učestvovanje u saobraćaju. U tom smislu, Savet za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Vranja, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, sprovodi više akcija, poput dodele auto-sedišta bebama i organizovanja ‘Pažljivkove smotre’, a sve u cilju podizanja nivoa bezbednosti saobraćaja na viši nivo“, rekao je Stanković.

Savet za bezbednost saobraćaja je za sve učesnike pripremio poklone, i to za predškolce – svetloodbojne prosluke, za osnovce u nižim razredima – kacige za rolere, a za starije učenike osnovnih škola – svetla za bicikle.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari