I oni koji pomno prate sport dobro bi se pomučili da daju tačan odgovor na pitanje ko su Davor Ćuk, Bogdan Veličković, Vladimir Šarenac, Saša Stefanović i Predrag Srećković. Za Dragana Kobiljskog, Vladimira Vasovića i Boška Mačužića takva formulacija ne bi bila potpuno ispravna, o Strahinji Koziću se manje više sve zna, a za Milorada Kijca teško da iko ko je sportski odgojen nekad i negde nije nešto čuo i o njemu ne zna više nego o svim njegovim kolegama zajedno. Naravno, ovo su imena i prezimena svih trenera klubova odbojkaške Winer štetiše lige Srbije.


Sadašnji trener OK Novi Pazar, Milorad Kijac znao je da sa šampionskim sastavom novosadske Vojvodine i reprezentacijom SR Jugoslavije pomera granice. Rejting klubova koji je nekadašnja Vojvodina umela da ,,tuče“ daleko je iznad onoga koji obeležava Arkadu Galaci, rumunskog predstavnika s kojim se Novi Pazar u utorak sastaje u drugom kolu Čelendž kupa. Istorijski, prvi zvanični meč jednog novopazarskog kluba na međunardnoj sceni igra se u utorak od 18:00. Vrlo je važno da za trenera Kijca i prvu postavu ekipe to neće biti međunarodni debi, jer su svi sa svojim ranijim klubovima odavno imali vatreno krštenje na evropskoj sceni. Tas na vagi koji bi mogao da donese prevagu na stranu Novopazaraca mogao bi da bude iskusni 66-godišnji trener iz najvećeg odbojkaškog sela na svetu – Kleka.

l Stvorena je atmosfera da su Rumuni apsolutni favoriti u ovom dvomeču. Koliko se razlikuje vaše mišljenje od mišljenja onih koji sebe smatraju odličnim poznavaocima odbojkaških prilika?

-Znam samo da nas čeka teška i neizvesna utakmica. Bez obzira na ime rivala uvek sam verovao u sastav koji vodim. Evo, prošle sezone sa Đerdapom sam se borio za opstanak u našoj ligi, pa i pored toga uspeli smo da pobedimo Univerzitateu u Kladovu 3:0, a u gostima izgubimo 3:2. To što ćemo revanš igrati na domaćem terenu u ovakvim mečevima ne donosi veliku prednost. Mnogo toga će zavisiti od ishoda prve utakmice u Rumuniji. Ukoliko izborimo povoljan rezultat, recimo osvojimo dva seta, izgledi da prođemo dalje biće realni.

l Pojedinci iz redova Arkada Galacija nisu vam nepoznati?

-Analizirali smo ih onoliko koliko smo bili u mogućnosti. Poznate su mi vrednosti srednjaka Ivana Markeza. Dok sam vodio reprezentaciju Irana upoznao sam ga u duelu protiv njegove Venecuele. Ima kvalitet, kao i još nekoliko pojedinaca, ali imamo ga i mi.

l Ulazak u šampionat rezultatski nije bio prema očekivanjima. Dogodio se poraz u Nišu?

-Jedan od mojih primarnih zadataka je da pritisak, koji kod igrača evidentno postoji, što je moguće više olabavim. Nismo mi baš toliko superiorni koliko se priča. Nema sigurnih bodova i ništa ne može biti lako. Nikada me nikakve računice nisu zanimale. Jedino priznajem teren i samo je on merilo. Dugo zajedno radimo, ali mora se imati na umu da je ovo jedna sasvim nova postava. Sada nas čeka vrlo naporna serija sastavljena od teških domaćih i inostranih izazova. Videćemo gde smo i šta nam dalje valja činiti.

l Sutra u „Pendiku“ dočekujete oslabljeni Partizan?

-Nije to onaj tim iz prošlog šampionata, ali nemamo pravo da potcenimo tako veliki klub. Pobeda jeste imperativ, ali svesni smo da se do nje neće doći lako.

l Iz godine u godinu favoriti za naslov prvaka se ne menjaju, opet su to Crvena zvezda, Partizan i Vojvodina. Ko se po vama iz ovog trilinga izdvaja kvalitetom i da li je moguće da neki klub koji ne pripada ovom krugu prekine ovu pomalo dosadnu dominaciju. Da li se uskoro može ponoviti daleka 1972. godina u kojoj ste kao igrač uspeli sa svojim GIK Banatom ( sadašnji Klek Srbijašume ) da prekinete desetogodišnju vladavinu zagrebačke Mladosti i popnete se na tron namenjen prvaku tadašnje SFRJ?

-Vojvodina ima najviše izgleda da dođe do titule prvaka. Ostali su bez nekoliko važnih karika, ali su taj nedostatak uspeli da nadoknade dovođenjem sjajnog Minića, povratanika Vemića, Nikolića i Premovića. Da bi neko ko ne pripada klubovima koje ste nabrojali postao najbolji, moralo bi mnogo stvari da se promeni. Pre svega, mislim na privatizaciju klubova. Mnogo je teško stanje, a moglo je biti mnogo bolje da smo znali u pravom trenutku da valorizujemo veliki uspeh kakav je osvajanje zlatne medalje reprezentacije na Olimpijskim igrama u Sidneju. Klubovi nam jedva opstaju, a što se Novog Pazara tiče on bi morao da ide korak po korak do cilja, a on bi trebalo da bude stabilnost u Superligi. Da bi se to dogodilo biće mu potrebno još domaćih i igrača iz okolnih gradova. Voleo bih da vidim još više talenata. Za sada smo prvom timu priključili mladog Pruševića. Znate, kada samo dovodite igrače to može da donese rezultat u jednom trenutku, ali i da bude vrlo kratkog daha.

l Prošli šampionat Novi Pazar je završio na četvrtom mestu. Vidite li ga u ovom prvenstvu na nekoj od pozicija iznad te?

-Cilj nam je da budemo bar korak više u odnosu na ono što je bilo. Uostalom, ako ćemo da budemo peti nije ni trebalo da dolazim. Ja jesam najstariji trener u ligi, ali to nikako ne znači da nemam ambicija i da mi nedostaju motivi. Kao nepopravljivi optimista imam ih i previše.

l Skoro da ne postoji igrač Novog Pazara koji nije rekao da ovako naporne i fizički zahtevne pripreme nikada nije imao u karijeri. Još uvek ne odstupate od stila rada koji ste davno uspostavili.

-Držim se principa da ono što je donosilo rezultat ne treba menjati. Onaj tim Vojvodine iz sredine devedesetih godina uzeo je šest titula prvaka, a reprezentaciji je dao osam ili devet vrhunskih igrača. Ne stvara se državni tim za mesec dana zajedničkih priprema. Ti momci su žestoko radili čitavih jedanaest meseci. Njima bi u godini, zbog klupskih i reprezentativnih obaveza, preostajalo samo mesec dana za odmor. Znate li kako su ga koristili? Petnaest dana bi igrali bič volej turnire, a ostalih petnaest provodili na letovanju. Zato i jesu skoro svi do jednog postigli mnogo u svojim karijerama.

l Onima koji godinama prate rad Milorada Kijca dobro je poznat stil igre vaših ekipa. Uvek se znalo ko čini prvu postavu i ko su alternative prvopozivcima. Retko se dešavalo da igrače menjate posle jedne ili dve greške. Stekao se utisak da ste uoči prvenstva na pripremnim utakmicama sa Budvanskom rivijerom odustali od tog principa. U utakmicama za bodove nešto slično niste ponovili.

-Dobro, prijateljske i takmičarske utakmice su dva sveta. Utakmice, posebno prva sa Budvanima i donekle ona sa Ribnicom bi trebalo da budu reper kako bih voleo da igra ovaj tim. U tom trening meču sa Rivijerom u prva dva seta nismo napravili nijednu grešku u napadu, igrali smo tvrdo i skoro nepogrešivo u svakom segmentu igre. Naravno, svestan sam da tako ne možemo uvek da izgledamo, ali tome težimo. Što se tiče tima, uvek znam šta je okosnica, samo se mora znati da bez pravih alternativa nema velikih rezultata. Eto, na toj prvoj utakmici sa Budvanima alternacije su nam donele pobedu.

Puna vitrina trofeja

Milorad Kijac rođen je1948. godine u Kleku. Igrao je tehničara u GIK Banatu (sadašnji Klek Srbijašume ) sa kojim 1972. godine osvaja titulu prvaka Jugoslavije. Kao trener sa Vojvodinom je osvojio šest titula prvaka i četiri kupa, a sa reprezentacijom Jugoslavije treće mesto na Svetskom kupu u Japanu 1996. godine. U bugarskoj je sa Levskim osvojio tri titule prvaka i tri nacionalna kupa. Imao je veliki uticaj na jednog od najboljih bugarskih odbojkaša Vladimira Nikolova, vrativši ga na velika vrata u odbojku u trenucima kada je ozbiljno razmišljao da napusti ovaj sport. Takođe, pod njegovom komandom veliki uspon doživeo je još jedan sjajni bugarski odbojkaš – Matej Kazinski.

Vodio je i reprezentaciju Irana, ženske sastave Dinama iz Pančeva, rumunskog Targu Mureša i muški tim Đerdapa. Milorad Kijac je profesor fizičke kulture i jedan od retkih diplomiranih odbojkaških trenera u Srbiji. Kada govori o svojim najvećim trenerskim uspesima jednog se uvek rado seti. „U polufinalu fajnal – fora Kupa šampiona u Bolonji 1996. godine izgubili smo 3:2 od nemačkog Dahaua. U petom setu bilo je 16:14. U meču za treće mesto pobedili smo moćni Sisli 3:1, setove koje smo dobili završili smo sa 15:4,15:7 i 15:10, a u italijanskom timu igrale su takve veličine poput Zorzija, Gardinija, Zvereva, Tofolija… Reprezentacija Italije u malom, plus sjajni Holanđanin Zverev. Od priznanja koja sam dobio pamtim ono koje mi je dodelio Sportski žurnal 1995. proglasivši me za najboljeg trenera u zemlji i to u godini kada je košarkaška reprezentacija osvojila naslov prvaka Evrope“, prisetio se Kijac nekih od najlepših trenutaka iz trenerske karijere.

Poraz u Nišu, dolazi Partizan

Novajlija u Superligi Niš neočekivano je u drugom kolu naneo poraz u dvorani Čair odbojkašima Novog Pazara 3:2 ( 17:25, 31:29, 22:25, 15:10 ). Derbi 3. kola igra se sutra u dvorani Pendik, od 19:00 sastaju se Novi Pazar i Partizan.

Bliskost sa Grbićima

Otac Vladimira i Nikole Grbića – Miloš i Milorad Kijac bili su saigrači u igračkim danima, a i kuće im se u Kleku skoro naslanjaju jedna na drugu. Prvi trener braći Grbić u pionirskom timu Kleka bio je upravo Kijac. O igraču Nikoli Grbiću Kijac ne bi da troši reči, o Nikoli kao treneru posle sedmog mesta na nedavnom evropskom šampionatu kaže: ,,Znam Nikolu i siguran sam da ga ovakav rezultat neće obeshrabriti“. Smatra da reprezentacija nije bila najspremnija. „To se moglo naslutiti tokom pripremnih mečeva i poraza od Slovenije i Holandije. Bio je to indikator da nećemo dobro proći. Ne smemo zabijati glavu u pesak i ne reći istinu, a ona je da je ovo bio neuspeh. Ipak, ovaj tim ima potencijal. Biće teško doći do Olimpiskih igara u Riju, ali verujem u Nikolu“, dodaje Milorad Kijac.

Debi u evropskom kupu

Prva utakmica drugog kola Kupa izazivača između Arkadi Galacija i Novog Pazara igra se u utorak u Galacu od 18:00, revanš je u „Pendiku“ u sredu 19. novembra u 19:00. I rumunski šampionat tek je na početku, Galaci je u prvom kolu kao gost pobedio ekipu Zalaua 3:2, a u drugom na bizaran način izgubio kao domaćin za zelenim stolom od Ploeštija 3:0, i to zato što igrači nisu imali uredno overene takmičarske legitimacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari