AKPA: Očekujemo da VSS prepozna kvalitet polaznika Pravosudne akademije 1Foto: Ilustracija/FreeImage

Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) saopštio je da pozdravlja napore koje je VSS uložio da se načini korak ka uvođenju merljivih kriterijuma u proces izbora sudija i što je prvi put organizovan pisani test za oko 700 diplomiranih pravnika koji su konkurisali za mesta sudija osnovnih i prekršajnih sudova.

„Baziranje izbora na objektivnim kriterijumima jača poverenje javnosti u pravosuđe i da treba nastaviti tim putem i razmotriti i uvođenje dodatnih kriterijuma kako bi se najlakše došlo do najboljih kandidata, jer i nakon testa postoji veoma veliki broj lica koja imaju maksimalnu ocenu“, smatra AKPA.

Nadaju se, kako ističu u saopštenju, da će proces izbora sudija pomoći kolegama iz dve grupacije kandidata – sudijskih pomoćnika i polaznika Pravosudne akademije (PA) da približe stavove u pogledu buduće reforme sistema izbora i to najpre zato što je ovaj konkurs pokazao da je broj sudijskih pomoćnika koji pretenduju na funkcije u pravosuđu mnogo manji od dve hiljade, kako se do nedavno spekulisalo i zato što verujemo da protiv uspostavljanja fer kriterijuma u izboru ne treba da postoje prigovori.

AKPA podseća da je Venecijanska komisija u svom mišljenju na ustavne amandmane podržala reformu u izboru sudija i tužilaca u kojoj bi PA postala uslov za izbor na funkciju. Smatramo da ne treba čekati promenu Ustava, da bi se nastavilo sa reformom i Pravosudnoj akademiji omogućilo potrebno mesto u pravosudnom sistemu, već očekujemo da će VSS i DVT na tekućim konkursima uzeti u obzir kvalitet koji je Pravosudna akademija selektovala i omogućiti da svršeni polaznici Akademije u znatnom broju budu izabrani na pravosudne funkcije.

VSS je 3. jula 2018. godine objavio rezultate pisanog dela ispita na konkursu za izbor sudija osnovnih i prekršajnih sudova. AKPA poziva javnost da prisustvuje polaganju završnog ispita šeste generacije polaznika koja se odvija od uorka do petka u novoj zgradi Pravosudne akademije u ul. Svetozara Markovića broj 23. Ispit se polaže pred petočlanom komisijom sudija i tužilaca i prenos ispita se emiuje u realnom vremenu putem Interneta na Jutjub kanalu Pravosudne akademije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari