AKPA: Prestati sa pritiscima na pravosuđe 1Foto: AKPA (Arhiva)

Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) smatra da se tokom vanrednog stanja u  javnosti neopravdano konstantno stvara atmosfera nepoverenja u pravosuđe i da se ono  pokušava predstaviti kao produžena ruka izvršne vlasti, dok sa druge strane dolazi do povrede pretpostavke nevinosti okrivljenih te se i na taj način vrši pritisak na pravosuđe.

Kako navode, putem medija se plasiraju često poluinformacije i vrši se zloupotreba sudskih postupaka u političke svrhe, a sudije i tužioci se predstavljaju kao poltroni vladajućih političkih partija. Potom se i, kažu, pre pravnosnažnosti sudskih odluka govori o neujednačenoj sudskoj praksi, vrši medijska ocena izrečenih sankcija, bez upuštanja u okolnosti slučaja, a sudijama i tužiocima se zamera da primenjuju neustavne propise.

„AKPA napominje da sudije sude na osnovu Ustava, zakona i opštih akata koja su na osnovu njih doneta. Svaki sudija ima pravo i obavezu da u svakom pojedinačnom slučaju samostalno tumači pravo, poštuje hijerarhiju pravnih akata i nezavisno donese obrazloženu odluku. Zakonitost i pravilnost takve odluke se može ispitati u drugostepenom postupku, a o (ne)ujednačnenosti sudske prakse se može govoriti samo
ukoliko upoređujemo pravnosnažne odluke, odnosno samo ukoliko više instance propuste da izvrše ujenačevanje“, kaže se u saopštenju AKPA. 

Oni navode da svako ko kritikuje postupanje pravosuđa u vezi sa primenom propisa donetih u toku vanrednog stanja, treba da uzme u obzir da je pravosuđu potrebno vreme da sudsku praksu ujednači i da zauzme stavove o svim pravnim pitanjima koja se pojavljuju u toku vanrednog stanja, te je opravdano zahtevati da se postupci ubrzaju, ali ne i prebrzo suditi pravosuđu bez sagledavanja celine problema.

„Kada su u pitanju uredbe Vlade Republike Srbije koje se odnose na tzv. “Skajp suđenja”, kao i sve one kojima su propisane mere u vezi sa zaštitom od virusa Kovid 19, a čija je ustavnost osporena pred Ustavnim sudom, AKPA napominje da je u interesu vladavine prava da Ustavni sud o njima hitno raspravi. To je jedini način da se jedinstveno reši pitanje njihove primene i otklone neopravdane kritike na račun pravosuđa“, kaže se u saopštenju. 
Oni pozivaju sudije da se odupru svakoj vrsti pritisaka, sa bilo koje strane oni dolazili, te da i u toku vanrednog stanja sude nepristrasno i pravično u skladu sa vlastitim tumačenjem prava i procenom činjenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari